Krokiety z jajkami
Jajka ugotowane na twardo możemy wykorzystać również do przygotowania znakomitych krokietów, jednego z klasycznych dań kuchni polskiej. Zaczynamy od naleśników: w misce łączymy ze sobą mąkę pszenną, jajko, trochę soli i mleko. Ciasto musi mieć konsystencję gęstej śmietany. Naleśniki smażymy na natłuszczonej patelni i odstawiamy. Robimy farsz: jajka siekamy bardzo drobno, dodajemy posiekaną zieloną pietruszkę, sól, pieprz i kilka łyżek gęstej śmietany. Mieszamy bardzo dokładnie, farsz musi być dość ścisły. Masę jajeczną układamy na naleśnikach i zwijamy je z każdej strony w formę koperty. Każdego krokieta zanurzamy w rozkłóconym jajku i bułce tartej, a następnie smażymy na maśle, aż zrumieni się z każdej strony. Idealnym dodatkiem jest sos koperkowy lub chrzanowy.