Wielkanoc. Co zrobić z jaj ugotowanych na twardo?

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Będzie pysznie

Obraz
© 123RF

Co zrobić z pozostałymi, ugotowanymi już jajkami, szczególnie, jeśli nie mamy w zwyczaju marnować żywności? Wykorzystajmy je do przygotowania innych dań. Oto kilka naszych propozycji.

Malowanie pisanek to tradycja wielkanocna istniejąca od wieków. Kolorowe jajka muszą znaleźć się nie tylko w święconym koszyczku, ale również na wielkanocnym stole. Zazwyczaj jednak przygotowujemy ich o wiele więcej niż jesteśmy w stanie zjeść podczas świątecznych śniadań czy kolacji.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Jajka w majonezie

Obraz
© 123RF

To najprostszy sposób na wykorzystanie jajek na twardo. Tradycyjny przepis jednak trochę zmodyfikowaliśmy. Ugotowane jajka obieramy i kroimy wzdłuż na pół. Robimy sos: majonez mieszamy z gęstą, kwaśną śmietaną, łyżeczką keczupu i musztardy, dodajemy posiekane drobno korniszony, szczypiorek i koperek. Doprawiamy pieprzem i mieszamy. Każdą połówkę jajka układamy na liściu sałaty i polewamy sosem. Podajemy lekko schłodzone.

/ 6Jajka w galarecie

Obraz
© 123RF

Nieoczywista przekąska z jajek? Zatopmy je w galarecie! Potrzebujemy: litr bulionu warzywnego, żelatynę, marchewkę, płat wędzonego łososia, koperek, majonez. Marchew kroimy na plasterki i obgotowujemy w małej ilości posolonej i doprawionej cukrem wody. Żelatynę rozpuszczamy w zimnym bulionie, jajka kroimy na pół. Do małych foremek lub miseczek wlewamy mniej więcej pół centymetra galarety, czekamy aż stężeje. Układamy następnie plasterek marchewki, kawałek łososia i jajko. Na jajku kładziemy łyżeczkę majonezu, posypujemy posiekanym koperkiem i zalewamy resztą galarety. Pozostawiamy w lodówce do stężenia, wyjmujemy z miseczek i układamy na półmisku.

/ 6Jajka smażone

Obraz
© 123RF

Taki sposób przygotowania jajek nie jest w Polsce zbyt popularny, a szkoda! Ugotowane na twardo jajka obieramy ze skorupek. W dużym garnku rozgrzewamy litr oleju. Delikatnie wkładamy do oleju jajka i smażymy je, aż z każdej strony będą mocno rumiane, ale nie spalone. Przygotowujemy sos: drobno posiekany czosnek i świeży imbir łączymy z łyżką miodu i kilkoma łyżkami sosu sojowego oraz łyżeczką oleju sezamowego. Jajka zanurzamy w sosie i podajemy na ciepło.

/ 6Krokiety z jajkami

Obraz
© 123RF

Jajka ugotowane na twardo możemy wykorzystać również do przygotowania znakomitych krokietów, jednego z klasycznych dań kuchni polskiej. Zaczynamy od naleśników: w misce łączymy ze sobą mąkę pszenną, jajko, trochę soli i mleko. Ciasto musi mieć konsystencję gęstej śmietany. Naleśniki smażymy na natłuszczonej patelni i odstawiamy. Robimy farsz: jajka siekamy bardzo drobno, dodajemy posiekaną zieloną pietruszkę, sól, pieprz i kilka łyżek gęstej śmietany. Mieszamy bardzo dokładnie, farsz musi być dość ścisły. Masę jajeczną układamy na naleśnikach i zwijamy je z każdej strony w formę koperty. Każdego krokieta zanurzamy w rozkłóconym jajku i bułce tartej, a następnie smażymy na maśle, aż zrumieni się z każdej strony. Idealnym dodatkiem jest sos koperkowy lub chrzanowy.

/ 6Sałatka z jajkiem

Obraz
© 123RF

Zrobienie tej sałatki nie wymaga wiele pracy. Składniki: ugotowane jajka, pomidory koktajlowe, marynowane cebulki, ugotowane i pokrojone w kostkę buraczki, rukola, oliwa z oliwek, ocet balsamiczny, sól i pieprz. W misce mieszamy buraki, przekrojone na połówki pomidory, cebulki i rukolę. Z oliwy, octu, soli i pieprzu robimy winegret, wlewamy do sałatki i mieszamy. Na koniec na warzywach układamy pokrojone w ćwiartki jajka. Taka sałatka to idealne danie na lekką kolację, co po świętach przyda się chyba większości z nas.

Wybrane dla Ciebie
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować