WAŻNE
TERAZ

Immunitet Ziobry. Jest decyzja komisji

Wielkanoc. Co zrobić z jaj ugotowanych na twardo?

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Będzie pysznie

Obraz
© 123RF

Co zrobić z pozostałymi, ugotowanymi już jajkami, szczególnie, jeśli nie mamy w zwyczaju marnować żywności? Wykorzystajmy je do przygotowania innych dań. Oto kilka naszych propozycji.

Malowanie pisanek to tradycja wielkanocna istniejąca od wieków. Kolorowe jajka muszą znaleźć się nie tylko w święconym koszyczku, ale również na wielkanocnym stole. Zazwyczaj jednak przygotowujemy ich o wiele więcej niż jesteśmy w stanie zjeść podczas świątecznych śniadań czy kolacji.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Jajka w majonezie

Obraz
© 123RF

To najprostszy sposób na wykorzystanie jajek na twardo. Tradycyjny przepis jednak trochę zmodyfikowaliśmy. Ugotowane jajka obieramy i kroimy wzdłuż na pół. Robimy sos: majonez mieszamy z gęstą, kwaśną śmietaną, łyżeczką keczupu i musztardy, dodajemy posiekane drobno korniszony, szczypiorek i koperek. Doprawiamy pieprzem i mieszamy. Każdą połówkę jajka układamy na liściu sałaty i polewamy sosem. Podajemy lekko schłodzone.

/ 6Jajka w galarecie

Obraz
© 123RF

Nieoczywista przekąska z jajek? Zatopmy je w galarecie! Potrzebujemy: litr bulionu warzywnego, żelatynę, marchewkę, płat wędzonego łososia, koperek, majonez. Marchew kroimy na plasterki i obgotowujemy w małej ilości posolonej i doprawionej cukrem wody. Żelatynę rozpuszczamy w zimnym bulionie, jajka kroimy na pół. Do małych foremek lub miseczek wlewamy mniej więcej pół centymetra galarety, czekamy aż stężeje. Układamy następnie plasterek marchewki, kawałek łososia i jajko. Na jajku kładziemy łyżeczkę majonezu, posypujemy posiekanym koperkiem i zalewamy resztą galarety. Pozostawiamy w lodówce do stężenia, wyjmujemy z miseczek i układamy na półmisku.

/ 6Jajka smażone

Obraz
© 123RF

Taki sposób przygotowania jajek nie jest w Polsce zbyt popularny, a szkoda! Ugotowane na twardo jajka obieramy ze skorupek. W dużym garnku rozgrzewamy litr oleju. Delikatnie wkładamy do oleju jajka i smażymy je, aż z każdej strony będą mocno rumiane, ale nie spalone. Przygotowujemy sos: drobno posiekany czosnek i świeży imbir łączymy z łyżką miodu i kilkoma łyżkami sosu sojowego oraz łyżeczką oleju sezamowego. Jajka zanurzamy w sosie i podajemy na ciepło.

/ 6Krokiety z jajkami

Obraz
© 123RF

Jajka ugotowane na twardo możemy wykorzystać również do przygotowania znakomitych krokietów, jednego z klasycznych dań kuchni polskiej. Zaczynamy od naleśników: w misce łączymy ze sobą mąkę pszenną, jajko, trochę soli i mleko. Ciasto musi mieć konsystencję gęstej śmietany. Naleśniki smażymy na natłuszczonej patelni i odstawiamy. Robimy farsz: jajka siekamy bardzo drobno, dodajemy posiekaną zieloną pietruszkę, sól, pieprz i kilka łyżek gęstej śmietany. Mieszamy bardzo dokładnie, farsz musi być dość ścisły. Masę jajeczną układamy na naleśnikach i zwijamy je z każdej strony w formę koperty. Każdego krokieta zanurzamy w rozkłóconym jajku i bułce tartej, a następnie smażymy na maśle, aż zrumieni się z każdej strony. Idealnym dodatkiem jest sos koperkowy lub chrzanowy.

/ 6Sałatka z jajkiem

Obraz
© 123RF

Zrobienie tej sałatki nie wymaga wiele pracy. Składniki: ugotowane jajka, pomidory koktajlowe, marynowane cebulki, ugotowane i pokrojone w kostkę buraczki, rukola, oliwa z oliwek, ocet balsamiczny, sól i pieprz. W misce mieszamy buraki, przekrojone na połówki pomidory, cebulki i rukolę. Z oliwy, octu, soli i pieprzu robimy winegret, wlewamy do sałatki i mieszamy. Na koniec na warzywach układamy pokrojone w ćwiartki jajka. Taka sałatka to idealne danie na lekką kolację, co po świętach przyda się chyba większości z nas.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce