Będzie pysznie
Co zrobić z pozostałymi, ugotowanymi już jajkami, szczególnie, jeśli nie mamy w zwyczaju marnować żywności? Wykorzystajmy je do przygotowania innych dań. Oto kilka naszych propozycji.
Malowanie pisanek to tradycja wielkanocna istniejąca od wieków. Kolorowe jajka muszą znaleźć się nie tylko w święconym koszyczku, ale również na wielkanocnym stole. Zazwyczaj jednak przygotowujemy ich o wiele więcej niż jesteśmy w stanie zjeść podczas świątecznych śniadań czy kolacji.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Jajka w majonezie
To najprostszy sposób na wykorzystanie jajek na twardo. Tradycyjny przepis jednak trochę zmodyfikowaliśmy. Ugotowane jajka obieramy i kroimy wzdłuż na pół. Robimy sos: majonez mieszamy z gęstą, kwaśną śmietaną, łyżeczką keczupu i musztardy, dodajemy posiekane drobno korniszony, szczypiorek i koperek. Doprawiamy pieprzem i mieszamy. Każdą połówkę jajka układamy na liściu sałaty i polewamy sosem. Podajemy lekko schłodzone.
Jajka w galarecie
Nieoczywista przekąska z jajek? Zatopmy je w galarecie! Potrzebujemy: litr bulionu warzywnego, żelatynę, marchewkę, płat wędzonego łososia, koperek, majonez. Marchew kroimy na plasterki i obgotowujemy w małej ilości posolonej i doprawionej cukrem wody. Żelatynę rozpuszczamy w zimnym bulionie, jajka kroimy na pół. Do małych foremek lub miseczek wlewamy mniej więcej pół centymetra galarety, czekamy aż stężeje. Układamy następnie plasterek marchewki, kawałek łososia i jajko. Na jajku kładziemy łyżeczkę majonezu, posypujemy posiekanym koperkiem i zalewamy resztą galarety. Pozostawiamy w lodówce do stężenia, wyjmujemy z miseczek i układamy na półmisku.
Jajka smażone
Taki sposób przygotowania jajek nie jest w Polsce zbyt popularny, a szkoda! Ugotowane na twardo jajka obieramy ze skorupek. W dużym garnku rozgrzewamy litr oleju. Delikatnie wkładamy do oleju jajka i smażymy je, aż z każdej strony będą mocno rumiane, ale nie spalone. Przygotowujemy sos: drobno posiekany czosnek i świeży imbir łączymy z łyżką miodu i kilkoma łyżkami sosu sojowego oraz łyżeczką oleju sezamowego. Jajka zanurzamy w sosie i podajemy na ciepło.
Krokiety z jajkami
Jajka ugotowane na twardo możemy wykorzystać również do przygotowania znakomitych krokietów, jednego z klasycznych dań kuchni polskiej. Zaczynamy od naleśników: w misce łączymy ze sobą mąkę pszenną, jajko, trochę soli i mleko. Ciasto musi mieć konsystencję gęstej śmietany. Naleśniki smażymy na natłuszczonej patelni i odstawiamy. Robimy farsz: jajka siekamy bardzo drobno, dodajemy posiekaną zieloną pietruszkę, sól, pieprz i kilka łyżek gęstej śmietany. Mieszamy bardzo dokładnie, farsz musi być dość ścisły. Masę jajeczną układamy na naleśnikach i zwijamy je z każdej strony w formę koperty. Każdego krokieta zanurzamy w rozkłóconym jajku i bułce tartej, a następnie smażymy na maśle, aż zrumieni się z każdej strony. Idealnym dodatkiem jest sos koperkowy lub chrzanowy.
Sałatka z jajkiem
Zrobienie tej sałatki nie wymaga wiele pracy. Składniki: ugotowane jajka, pomidory koktajlowe, marynowane cebulki, ugotowane i pokrojone w kostkę buraczki, rukola, oliwa z oliwek, ocet balsamiczny, sól i pieprz. W misce mieszamy buraki, przekrojone na połówki pomidory, cebulki i rukolę. Z oliwy, octu, soli i pieprzu robimy winegret, wlewamy do sałatki i mieszamy. Na koniec na warzywach układamy pokrojone w ćwiartki jajka. Taka sałatka to idealne danie na lekką kolację, co po świętach przyda się chyba większości z nas.