Nie tylko na Święta
Święta wielkanocne w tym roku wypadają wyjątkowo późno. Mamy już pełnię wiosny i warto sprawić, żeby pojawiła się ona też na stole. Najłatwiej zaprosić ją do menu, przygotowując fantastyczne sałatki, które sprawdzą się nie tylko podczas Świąt Wielkiej Nocy!
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Sałatka z papryki i kuskusu
Kuskus, drobna arabska kaszka i papryka to idealne połączenie. Taka sałatka jest orzeźwiająca, sycąca, ale nie tucząca. Składniki: torebka kaszy kuskus, kilka pomidorów koktajlowych, cztery podłużne papryki czerwone i żółte, czerwona cebula, pęczek bazylii, oliwa z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz. Kuskus zalewamy wrzątkiem i odstawiamy pod przykryciem, by napęczniał. Papryki wkładamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy kilkanaście minut, po czym wkładamy je do foliowej lub papierowej torebki i pozostawiamy na pięć minut. Po tym czasie obieramy ze skórki, powinna łatwo odchodzić. W misce mieszamy ze sobą kuskus, pokrojoną w paski paprykę, przekrojone na pół pomidorki, pokrojoną w piórka cebulę, grubo posiekaną bazylię, doprawiamy solą, pieprzem, oliwą i sokiem z cytryny.
Sałatka z fetą i szpinakiem
Świeży szpinak to znakomita alternatywa dla tego duszonego, który często ląduje na naszych talerzach. W sklepach kupimy bez problemów młode listki szpinaku, a takie właśnie idealnie nadają się do przyrządzenia sałatki. Potrzebne nam będą: dwie garści młodych, umytych dokładnie listków szpinaku, szklanka pokrojonego w kostkę sera feta (najlepszy będzie oryginalny), dwa ogórki małosolne, trochę soli, pieprzu, oliwy i octu winnego. Ser i szpinak wrzucamy do miski, dodajemy pokrojonego w kostkę ogórka, polewamy sałatkę sosem przygotowanym z octu, oliwy, soli i pieprzu. Podajemy natychmiast, zanim listki zwiędną.
Sałatka z krewetkami i awokado
Ta sałatka bez problemu zastąpi nam cały obiad. Jest bardzo sycąca, a mimo to lekka, bardzo smaczna i w dodatku aromatyczna. Zróbcie ją raz, a się zakochacie. Składniki: kilka średnich krewetek, jedno awokado, garść liści rukoli, kilkanaście listków mięty, oliwa z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz. Zaczynamy od usmażenia na oliwie obranych krewetek. Osuszamy je z tłuszczu na papierze kuchennym i skrapiamy sokiem z cytryny. Miąższ awokado kroimy w kostkę. W misce mieszamy ze sobą krewetki, kawałki awokado i rukolę. Skrapiamy wszystko oliwą, cytryną, doprawiamy solą i pieprzem i delikatnie mieszamy.
Sałatka grecka
Ta klasyczna sałatka najlepiej smakuje wiosną i latem, gdy używane w niej warzywa są słodkie, bo dojrzałe na słońcu. Potrzebne nam będą: dwie zielone papryki, trzy soczyste, mięsiste pomidory, dwa ogórki, czerwona cebula, kilka oliwek bez pestek, szklanka pokrojonej w kostkę fety, oliwa z oliwek, sok z cytryny, łyżka suszonego oregano, sól i pieprz. Paprykę kroimy w duże kawałki, pomidory w ćwiartki, ogórki w grubą kostkę, cebulę w piórka. Wszystkie warzywa i fetę skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny, doprawiamy oregano, solą i pieprzem
Sałatka ze szparagów i truskawek
Jeśli mamy ochotę na coś naprawdę lekkiego i nieoczywistego w smaku, wypróbujmy tą sałatkę. Szparagi już się pojawiły. Truskawki, choć na razie sprowadzane, też coraz częściej pojawiają się na stoiskach z owocami w marketach, nic nie stoi więc na przeszkodzie, by pokusić się o przygotowanie tego nieoczywistego dania. Składniki są proste: kilkanaście umytych i pozbawionych szypułek truskawek, pół pęczka białych szparagów, szklanka świeżej roszponki, kilka orzechów włoskich, ocet balsamiczny i pieprz. Szparagi obieramy z włókien i blanszujemy we wrzątku trzy minuty. Kroimy je na dość duże kawałki. Truskawki kroimy na pół, dodajemy do szparagów, danie uzupełniamy roszponką i posiekanymi orzechami, skrapiamy octem i posypujemy pieprzem. Smacznego!