Wielkanoc 2019. Przepisy na pyszne i szybkie sałatki

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Nie tylko na Święta

Obraz
© 123RF

Święta wielkanocne w tym roku wypadają wyjątkowo późno. Mamy już pełnię wiosny i warto sprawić, żeby pojawiła się ona też na stole. Najłatwiej zaprosić ją do menu, przygotowując fantastyczne sałatki, które sprawdzą się nie tylko podczas Świąt Wielkiej Nocy!

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Sałatka z papryki i kuskusu

Obraz
© 123RF

Kuskus, drobna arabska kaszka i papryka to idealne połączenie. Taka sałatka jest orzeźwiająca, sycąca, ale nie tucząca. Składniki: torebka kaszy kuskus, kilka pomidorów koktajlowych, cztery podłużne papryki czerwone i żółte, czerwona cebula, pęczek bazylii, oliwa z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz. Kuskus zalewamy wrzątkiem i odstawiamy pod przykryciem, by napęczniał. Papryki wkładamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy kilkanaście minut, po czym wkładamy je do foliowej lub papierowej torebki i pozostawiamy na pięć minut. Po tym czasie obieramy ze skórki, powinna łatwo odchodzić. W misce mieszamy ze sobą kuskus, pokrojoną w paski paprykę, przekrojone na pół pomidorki, pokrojoną w piórka cebulę, grubo posiekaną bazylię, doprawiamy solą, pieprzem, oliwą i sokiem z cytryny.

/ 6Sałatka z fetą i szpinakiem

Obraz
© Shutterstock.com

Świeży szpinak to znakomita alternatywa dla tego duszonego, który często ląduje na naszych talerzach. W sklepach kupimy bez problemów młode listki szpinaku, a takie właśnie idealnie nadają się do przyrządzenia sałatki. Potrzebne nam będą: dwie garści młodych, umytych dokładnie listków szpinaku, szklanka pokrojonego w kostkę sera feta (najlepszy będzie oryginalny), dwa ogórki małosolne, trochę soli, pieprzu, oliwy i octu winnego. Ser i szpinak wrzucamy do miski, dodajemy pokrojonego w kostkę ogórka, polewamy sałatkę sosem przygotowanym z octu, oliwy, soli i pieprzu. Podajemy natychmiast, zanim listki zwiędną.

/ 6Sałatka z krewetkami i awokado

Obraz
© Shutterstock.com

Ta sałatka bez problemu zastąpi nam cały obiad. Jest bardzo sycąca, a mimo to lekka, bardzo smaczna i w dodatku aromatyczna. Zróbcie ją raz, a się zakochacie. Składniki: kilka średnich krewetek, jedno awokado, garść liści rukoli, kilkanaście listków mięty, oliwa z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz. Zaczynamy od usmażenia na oliwie obranych krewetek. Osuszamy je z tłuszczu na papierze kuchennym i skrapiamy sokiem z cytryny. Miąższ awokado kroimy w kostkę. W misce mieszamy ze sobą krewetki, kawałki awokado i rukolę. Skrapiamy wszystko oliwą, cytryną, doprawiamy solą i pieprzem i delikatnie mieszamy.

/ 6Sałatka grecka

Obraz
© iStock.com

Ta klasyczna sałatka najlepiej smakuje wiosną i latem, gdy używane w niej warzywa są słodkie, bo dojrzałe na słońcu. Potrzebne nam będą: dwie zielone papryki, trzy soczyste, mięsiste pomidory, dwa ogórki, czerwona cebula, kilka oliwek bez pestek, szklanka pokrojonej w kostkę fety, oliwa z oliwek, sok z cytryny, łyżka suszonego oregano, sól i pieprz. Paprykę kroimy w duże kawałki, pomidory w ćwiartki, ogórki w grubą kostkę, cebulę w piórka. Wszystkie warzywa i fetę skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny, doprawiamy oregano, solą i pieprzem

/ 6Sałatka ze szparagów i truskawek

Obraz
© 123RF

Jeśli mamy ochotę na coś naprawdę lekkiego i nieoczywistego w smaku, wypróbujmy tą sałatkę. Szparagi już się pojawiły. Truskawki, choć na razie sprowadzane, też coraz częściej pojawiają się na stoiskach z owocami w marketach, nic nie stoi więc na przeszkodzie, by pokusić się o przygotowanie tego nieoczywistego dania. Składniki są proste: kilkanaście umytych i pozbawionych szypułek truskawek, pół pęczka białych szparagów, szklanka świeżej roszponki, kilka orzechów włoskich, ocet balsamiczny i pieprz. Szparagi obieramy z włókien i blanszujemy we wrzątku trzy minuty. Kroimy je na dość duże kawałki. Truskawki kroimy na pół, dodajemy do szparagów, danie uzupełniamy roszponką i posiekanymi orzechami, skrapiamy octem i posypujemy pieprzem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości