Sałatka z papryki i kuskusu
Kuskus, drobna arabska kaszka i papryka to idealne połączenie. Taka sałatka jest orzeźwiająca, sycąca, ale nie tucząca. Składniki: torebka kaszy kuskus, kilka pomidorów koktajlowych, cztery podłużne papryki czerwone i żółte, czerwona cebula, pęczek bazylii, oliwa z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz. Kuskus zalewamy wrzątkiem i odstawiamy pod przykryciem, by napęczniał. Papryki wkładamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy kilkanaście minut, po czym wkładamy je do foliowej lub papierowej torebki i pozostawiamy na pięć minut. Po tym czasie obieramy ze skórki, powinna łatwo odchodzić. W misce mieszamy ze sobą kuskus, pokrojoną w paski paprykę, przekrojone na pół pomidorki, pokrojoną w piórka cebulę, grubo posiekaną bazylię, doprawiamy solą, pieprzem, oliwą i sokiem z cytryny.