Zasady pieczenia muffinek
Tak naprawdę zasada jest tylko jedna – suche i mokre składniki mieszamy osobno, a potem łączymy. A więc do pierwszej miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól (i ew. kakao), w drugiej zaś mieszamy olej, mleko i jajka. Mokre i suche składniki łączymy (najlepiej dużą łyżką), szybko i niezbyt dokładnie, w muffinkowym cieście grudki są wskazane, ponieważ to one decydują o delikatności ciasta. To jest także ten moment, aby dodać pozostałe produkty, a więc owoce, dżem, orzechy, czekoladę, bakalie itd. Niektóre przepisy podają, aby dodać mokre składniki do suchych, w innych jest odwrotnie. Tak naprawdę nie ma to większego znaczenia. Babeczkową masą napełniamy foremki mniej więcej do trzech czwartych wysokości. Nie warto dodawać więcej, ponieważ wtedy muffinki w trakcie pieczenia zamiast wyrosnąć w górę, rozleją się na boki. Babeczki pieczemy przez ok. 25 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu studzimy je w lekko uchylonym piekarniku (opadną, jeśli wyciągniemy je zbyt szybko). Możemy polać je roztopioną czekoladą, lukrem, posmarować nutellą, posypać kolorowymi groszkami itd.