Podstawowy przepis na babeczki
Babeczki to deser, który robi się naprawdę szybko. Jego dodatkową zaletą jest to, że składniki na muffinki zazwyczaj mamy w swojej kuchni, więc nie musimy biegać po sklepach z długą listą potrzebnych produktów. Sprawdzony przepis-baza na pyszne babeczki obejmuje: dwie szklanki mąki, szklankę cukru (biały lub brązowy, jak kto woli), 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej (jeśli nie mamy sody, możemy dodać po prostu więcej proszku do pieczenia i odwrotnie), szczyptę soli, pół szklanki mleka (ew. jogurtu naturalnego, kefiru, maślanki, śmietany), pół szklanki oleju (albo roztopionego masła), 3 średnie jajka. Oczywiście jest to wersja minimum. Do naszych babeczek możemy dodać wszystko, co podpowiada nam wyobraźnia lub to, co akurat mamy pod ręką, a więc: drobne lub pokrojone owoce – świeże lub suszone, skórkę pomarańczową, startą marchewkę, buraka, orzechy, migdały, najróżniejsze pestki, dżem lub konfiturę np. wiśniową, porzeczkową, kakao, wiórki czekoladowe lub kokosowe, nutellę, cynamon.