Wielka kariera małej babeczki

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 6Muffiny mają swoje święto

Obraz
© 123RF.COM

30 marca obchodzimy międzynarodowy dzień muffinka. Muffinki to małe słodkie wypieki. Zazwyczaj mieszą się w dłoni, są podawane w papierowych foremkach jako dodatek do kawy czy herbaty na śniadanie lub podwieczorek. Świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można do nich podawać masło lub dżem. Nazwa pochodzi prawdopodobnie od niemieckiego wyrazu „muffe”, oznaczającego rodzaj ciasta lub francuskiego „moufflet”, czyli miękkiego chleba. Muffinki są proste i szybkie w przygotowaniu.

/ 6Trochę historii

Obraz
© 123RF.COM

Muffinki to wynalazek służby w wiktoriańskiej Anglii. Aby nie marnować resztek jedzenia, zbierano popołudniami kawałki chleba, ugotowane ziemniaki i surowe ciasto. Zagniatano wszystkie składniki i pieczono nad ogniem lub smażono na patelni. Początkowo miały kształt pierścienia. Bardzo szybko podbiły one serca i żołądki arystokratów, były bowiem doskonałym dodatkiem do popołudniowej herbaty. Muffinki można było kupić nawet na ulicy od tzw. muffin men. Babeczki, które znamy w Polsce to amerykańska wersja angielskich ciasteczek – są one pieczone w foremkach, którym zawdzięczają swój charakterystyczny kształt. Poza tym amerykańskie ciasto ma rzadszą konsystencję i dodaje się do niego proszek do pieczenia zamiast drożdży.

/ 6Rodzaje muffinek

Obraz
© 123RF.COM

Muffinki to bardzo wdzięczny temat w kuchni i pole do eksperymentów. Istnieje wiele rodzajów babeczek. Tym, co je wyróżnia, jest specjalny składnik. To on decyduje o charakterze muffinki. Do ciasta możemy dodać owoce – jagody, jabłka, banany, wiśnie, truskawki lub warzywa – dynia, marchewka, burak. Inne dodatki to bakalie, orzechy, czekolada, dżem, miód, cynamon. Możliwości są nieograniczone. Wszystko zależy od naszej pomysłowości. Babeczki wcale nie muszą być słodkie. Świetnie smakują również w wersji wytrawnej – z oliwkami, serami (np. pleśniowym, fetą czy mascarpone), papryką, kukurydzą, cukinią, szynką, boczkiem. W sklepach znajdziemy gotowe mieszanki do wypieku babeczek, ciasteczka kupimy też w piekarniach i cukierniach. Te najpiękniej zdobione mogą kosztować nawet 20 zł za sztukę.

/ 6Od czego zacząć przygodę z muffinkami?

Obraz
© 123RF.COM

Zanim zaczniemy wertować książki kucharskie i przeglądać kulinarne blogi w poszukiwaniu idealnego przepisu na muffinki, musimy zaopatrzyć się w kilka niezbędnych gadżetów. Po pierwsze – blacha na babeczki. Dobrą formę możemy kupić w sklepach z AGD lub supermarketach już za ok. 30 złotych. Najlepsza będzie ta pokryta teflonową powłoką. Blacha do muffinek posiada charakterystyczne dołki, do których wlewamy ciasto. Do wyboru mamy formy z sześcioma lub dwunastoma otworami. Osobiście polecam te drugie, ponieważ większość przepisów jest właśnie na dwanaście sztuk. Po drugie – silikonowe foremki. Jeśli jesteśmy już szczęśliwymi posiadaczami blachy do muffinek, warto zaopatrzyć się także w foremki. Po trzecie – papierowe papilotki. Jeśli nie zdecydujemy się na zakup silikonowych foremek wielorazowego użytku, możemy używać papierowych. Są niedrogie, ładne, kolorowe i dość praktyczne.

/ 6Podstawowy przepis na babeczki

Obraz
© Shutterstock.com

Babeczki to deser, który robi się naprawdę szybko. Jego dodatkową zaletą jest to, że składniki na muffinki zazwyczaj mamy w swojej kuchni, więc nie musimy biegać po sklepach z długą listą potrzebnych produktów. Sprawdzony przepis-baza na pyszne babeczki obejmuje: dwie szklanki mąki, szklankę cukru (biały lub brązowy, jak kto woli), 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej (jeśli nie mamy sody, możemy dodać po prostu więcej proszku do pieczenia i odwrotnie), szczyptę soli, pół szklanki mleka (ew. jogurtu naturalnego, kefiru, maślanki, śmietany), pół szklanki oleju (albo roztopionego masła), 3 średnie jajka. Oczywiście jest to wersja minimum. Do naszych babeczek możemy dodać wszystko, co podpowiada nam wyobraźnia lub to, co akurat mamy pod ręką, a więc: drobne lub pokrojone owoce – świeże lub suszone, skórkę pomarańczową, startą marchewkę, buraka, orzechy, migdały, najróżniejsze pestki, dżem lub konfiturę np. wiśniową, porzeczkową, kakao, wiórki czekoladowe lub kokosowe, nutellę, cynamon.

/ 6Zasady pieczenia muffinek

Obraz
© 123RF.COM

Tak naprawdę zasada jest tylko jedna – suche i mokre składniki mieszamy osobno, a potem łączymy. A więc do pierwszej miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól (i ew. kakao), w drugiej zaś mieszamy olej, mleko i jajka. Mokre i suche składniki łączymy (najlepiej dużą łyżką), szybko i niezbyt dokładnie, w muffinkowym cieście grudki są wskazane, ponieważ to one decydują o delikatności ciasta. To jest także ten moment, aby dodać pozostałe produkty, a więc owoce, dżem, orzechy, czekoladę, bakalie itd. Niektóre przepisy podają, aby dodać mokre składniki do suchych, w innych jest odwrotnie. Tak naprawdę nie ma to większego znaczenia. Babeczkową masą napełniamy foremki mniej więcej do trzech czwartych wysokości. Nie warto dodawać więcej, ponieważ wtedy muffinki w trakcie pieczenia zamiast wyrosnąć w górę, rozleją się na boki. Babeczki pieczemy przez ok. 25 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu studzimy je w lekko uchylonym piekarniku (opadną, jeśli wyciągniemy je zbyt szybko). Możemy polać je roztopioną czekoladą, lukrem, posmarować nutellą, posypać kolorowymi groszkami itd.

Wybrane dla Ciebie
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne