Ubjamy wodę!
Wodę z ciecierzycy możemy wykorzystać do przygotowania bezy (w tym do deserów typu Pavlova), ciast, musów, lodów, gofrów i ciastek (również makaroników). Zwłaszcza jeśli chodzi o bezy, dotychczas, ze względu na konieczność zastosowania białek, wydawały się dla wegan niedostępne. Istnieją co prawda zamienniki jajek, te jednak często zawierają składniki, których osoby prowadzące zdrowy tryb życia unikają - barwniki, substancje zagęszczające czy chemiczne dodatki.
Również nasiona siemienia lnianego czy chia (szałwii hiszpańskiej) wymieszane z wodą tworzą galaretkę mogącą zastąpić białko jaja kurzego - w przypadku nasion szałwii hiszpańskiej mówi się, że to tzw. jajko chia. Wiele osób ma jednak problem z ubiciem takiej galaretki, poza tym proces jej przygotowania jest dłuższy (nasiona trzeba zemleć, ugotować, wystudzić - najlepiej przez całą noc). Dlaczego więc woda po cieciorce? Płyn ten zachowuje białko, którego w nasionach roślin strączkowych jest dużo - dzięki temu staje się zdrowym i bardzo dobrym zamiennikiem jajka.