WAŻNE
TERAZ

Śmierć w szpitalu psychiatrycznym. Wstrząsające szczegóły

Wegański hit: woda z ciecierzycy

Miłośnicy kuchni roślinnej żartują, że za to odkrycie Francuzom należy się wegański Nobel. Woda, która zostaje w puszce lub słoiku po cieciorce, jest pełna protein. A to oznacza, że ubija się jak białko jaja kurzego. Dzięki tej wodzie możemy przygotować mnóstwo przysmaków - w tym pyszne, kruche, delikatne bezy.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 6Kulinarne odkrycie

Obraz
© 123RF.COM

Miłośnicy kuchni roślinnej żartują, że za to odkrycie Francuzom należy się wegański Nobel. Woda, która zostaje w puszce lub słoiku po cieciorce, jest pełna protein. A to oznacza, że ubija się jak białko jaja kurzego. Dzięki tej wodzie możemy przygotować mnóstwo przysmaków - w tym pyszne, kruche, delikatne bezy.

Co mają zrobić osoby, które nie jedzą jajek - ze względów zdrowotnych czy ideologicznych - gdy przepis wymaga ich użycia? Do niedawna nie było na to rady; jajka trudno zastąpić. Jest jednak coś, co można ubić na sztywno i zrobić z niego wegański krem. To aquafaba - woda po ciecierzycy.

/ 6Co warto wiedzieć o ciecierzycy?

Obraz
© 123RF.COM

Ciecierzyca (cieciorka, groch włoski) należy do roślin strączkowych; odznacza się wysokimi walorami odżywczymi. Przede wszystkim zawiera dużo białka - i jest to białko pełnowartościowe. Ciecierzyca jest więc wykorzystywana przez wegetarian i wegan jako zamiennik mięsa. Dodatkowo obecne w niej składniki korzystnie wpływają na zdrowie: odżywiają, działają oczyszczająco, pobudzają (Egipcjanie uważali ciecierzycę za afrodyzjak). Spożywanie cieciorki obniża "zły" cholesterol LDL, wzmacniając serce i zapobiegając groźnym chorobom, a także wpływa na stabilizację poziomu cukru we krwi, dostarcza żelaza i błonnika.

Ciecierzycę można kupić suchą albo w puszce bądź słoiku. W tym drugim przypadku cieciorka znajduje się w wodzie. Zwykle ją wylewamy, a miękką ciecierzycę wykorzystujemy do drugich dań. Teraz jednak pojawiłsię powód, by nigdy nie pozbywać się tego płynu.

/ 6Ubjamy wodę!

Obraz
© 123RF.COM

Wodę z ciecierzycy możemy wykorzystać do przygotowania bezy (w tym do deserów typu Pavlova), ciast, musów, lodów, gofrów i ciastek (również makaroników). Zwłaszcza jeśli chodzi o bezy, dotychczas, ze względu na konieczność zastosowania białek, wydawały się dla wegan niedostępne. Istnieją co prawda zamienniki jajek, te jednak często zawierają składniki, których osoby prowadzące zdrowy tryb życia unikają - barwniki, substancje zagęszczające czy chemiczne dodatki.

Również nasiona siemienia lnianego czy chia (szałwii hiszpańskiej) wymieszane z wodą tworzą galaretkę mogącą zastąpić białko jaja kurzego - w przypadku nasion szałwii hiszpańskiej mówi się, że to tzw. jajko chia. Wiele osób ma jednak problem z ubiciem takiej galaretki, poza tym proces jej przygotowania jest dłuższy (nasiona trzeba zemleć, ugotować, wystudzić - najlepiej przez całą noc). Dlaczego więc woda po cieciorce? Płyn ten zachowuje białko, którego w nasionach roślin strączkowych jest dużo - dzięki temu staje się zdrowym i bardzo dobrym zamiennikiem jajka.

/ 6Nie tylko woda po ciecierzycy

Obraz
© 123RF.COM

Co istotne, bezy powstałe dzięki wodzie z ciecierzycy mają neutralny zapach - wbrew obawom niektórych osób nie pachną cieciorką. Co do smaku zdania są podzielone: jedni twierdzą, że smakują tak samo jak tradycyjna wersja. Inni, że ich smak nieco odbiega od tych robionych na jajkach. Wszyscy jednak zgadzają się, że wegańskie bezy są bardzo smaczne.

Jeśli chcecie użyć wody po innych nasionach roślin strączkowych, może być to np. płyn po białej, czerwonej czy czarnej fasoli, jednak to woda z ciecierzycy ubija się najlepiej i najszybciej. Uwaga: jeśli korzystasz z suchych ziaren, które namaczasz na noc, a następnie gotujesz, ta woda też się nada (przed ubiciem musi być jednak wystudzona).

/ 6Jak zrobić bezę z wody po cieciorce?

Obraz
© 123RF.COM

Cieciorkę wysypać na sito, zlewając wodę do garnuszka bądź szklanki.
Tak uzyskaną wodę po cieciorce umieścić w misie i zacząć ubijać jak białka. Zajmie to trochę więcej czasu niż w przypadku surowych białek.
Gdy woda ubije się na sztywno, postępować jak w przypadku przygotowywania bez, dosypując cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając masę.
Pod koniec ubijania warto dodać trochę soku z cytryny albo kwasku cytrynowego.
Trzymamy się zasady, że składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Bezy można wycisnąć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Trzeba suszyć je długo - przez 1-2 godziny w 100-120 stopniach.

/ 6Kulinarne inspiracje

Obraz
© 123RF.COM

Aquafabę można również ubić na sztywno z dodatkiem cukru i podać do kawy. Zrobimy z niej także lukier, którym możemy pokryć tort, pierniczki albo ciasto. W tym przypadku należy porządnie ubić pianę z wody po ciecierzycy, a następnie dodać sporo cukru pudru oraz ewentualnie odrobinę wybranego barwnika. Uwaga: masę na lukier ucieramy końcówką do ucierania, a nie ubijania. Gdyby lukier był za rzadki, dodać jeszcze więcej cukru pudru. W ten sposób otrzymany lukier szybko zastygnie i będzie pięknie prezentował się na naszym cieście.

Ewa Podsiadły-Natorska/mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej