Co warto wiedzieć o ciecierzycy?
Ciecierzyca (cieciorka, groch włoski) należy do roślin strączkowych; odznacza się wysokimi walorami odżywczymi. Przede wszystkim zawiera dużo białka - i jest to białko pełnowartościowe. Ciecierzyca jest więc wykorzystywana przez wegetarian i wegan jako zamiennik mięsa. Dodatkowo obecne w niej składniki korzystnie wpływają na zdrowie: odżywiają, działają oczyszczająco, pobudzają (Egipcjanie uważali ciecierzycę za afrodyzjak). Spożywanie cieciorki obniża "zły" cholesterol LDL, wzmacniając serce i zapobiegając groźnym chorobom, a także wpływa na stabilizację poziomu cukru we krwi, dostarcza żelaza i błonnika.
Ciecierzycę można kupić suchą albo w puszce bądź słoiku. W tym drugim przypadku cieciorka znajduje się w wodzie. Zwykle ją wylewamy, a miękką ciecierzycę wykorzystujemy do drugich dań. Teraz jednak pojawiłsię powód, by nigdy nie pozbywać się tego płynu.