Zapiekanka z cukinii
Pieczona cukinia jest bardzo delikatna i soczysta. Warto ją grillować, smażyć na patelni, ale przygotowana z niej zapiekanka jest równie pysznym daniem. Składniki naszego dania to: cztery duże cukinie, kilka dużych ziemniaków, cebula, kilka ząbków czosnku, kawałek żółtego sera, tymianek, ostra papryka, trochę bułki tartej, dwa jajka, masło, oliwa z oliwek, sól i pieprz. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy, obieramy i kroimy na plasterki. Cukinię także kroimy na plastry, cebulę w kostkę, czosnek drobno siekamy. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, układamy warstwę ziemniaków, solimy je i posypujemy pieprzem, następnie to samo robimy z warstwą cukinii, na nie dodajemy przyprawy, czosnek i cebulę, układamy kolejne warstwy aż do wyczerpania produktów. Polewamy oliwą, układamy kawałki masła, posypujemy bułką tartą, wlewamy rozbite jajka, a na wierzch starty ser. Zapiekamy pół godziny.