WAŻNE
TERAZ

Szef KOWR z PSL spotykał się z założycielem Dawtony tuż przed wybuchem afery CPK

Warzywne zapiekanki. Idealne na letnie wieczory

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Palce lizać!

Obraz
© 123RF

Obiady lub kolacje w ciepłe, letnie dni, powinny być nie tylko smaczne i sycące, ale przede wszystkim lekkie. Dlatego też warto wykorzystywać warzywa, szczególnie, że teraz są one o wiele lepszej jakości. Zapiekanki warzywne to pomysł właśnie na prosty posiłek. Ich przygotowanie nie jest czasochłonne, a efekty zachwycają. Oto kilka naszych propozycji na wakacyjne zapiekanki.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Szparagi w cieście francuskim

Obraz
© 123RF

Sezon na szparagi się powoli kończy, więc wykorzystujmy je w każdej postaci. Zapiekane zachowują wszystkie swoje właściwości, a przede wszystkim smak. Do przygotowania tego dania potrzebujemy: płat gotowego ciasta francuskiego, pęczek białych szparagów, kilka plasterków boczku wędzonego, dwa jajka, dwie kulki mozzarelli, śmietanę, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Szparagi obieramy, obcinamy twarde końcówki i wrzucamy do osolonego wrzątku na pięć minut. Ciasto francuskie lekko rozwałkowujemy, układamy w dużej, kwadratowej formie, tak aby brzegi wystawały poza formę, smarujemy oliwą. Na wierzchu rozkładamy boczek, na nim szparagi. Śmietanę mieszamy z jajkami, solą i pieprzem, wylewamy sos na szparagi, na koniec układamy plasterki mozzarelli i zapiekamy wszystko pół godziny w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.

/ 6Zapiekanka z cukinii

Obraz
© 123RF

Pieczona cukinia jest bardzo delikatna i soczysta. Warto ją grillować, smażyć na patelni, ale przygotowana z niej zapiekanka jest równie pysznym daniem. Składniki naszego dania to: cztery duże cukinie, kilka dużych ziemniaków, cebula, kilka ząbków czosnku, kawałek żółtego sera, tymianek, ostra papryka, trochę bułki tartej, dwa jajka, masło, oliwa z oliwek, sól i pieprz. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy, obieramy i kroimy na plasterki. Cukinię także kroimy na plastry, cebulę w kostkę, czosnek drobno siekamy. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, układamy warstwę ziemniaków, solimy je i posypujemy pieprzem, następnie to samo robimy z warstwą cukinii, na nie dodajemy przyprawy, czosnek i cebulę, układamy kolejne warstwy aż do wyczerpania produktów. Polewamy oliwą, układamy kawałki masła, posypujemy bułką tartą, wlewamy rozbite jajka, a na wierzch starty ser. Zapiekamy pół godziny.

/ 6Kalafior w beszamelu

Obraz
© 123RF

Sos beszamelowy idealnie pasuje do warzyw. Jest delikatny, aksamitny i świetnie podkreśli smak np. kalafiora. Przygotowanie tego dania jest bardzo proste. Składniki: młody, zwarty kalafior, mleko, masło, mąka, bułka tarta, gałka muszkatołowa, sól i pieprz. Kalafiora gotujemy kilka minut w osolonej wodzie, wyjmujemy go, odsączamy i dzielimy na różyczki. Na patelni rozgrzewamy pół kostki masła, dodajemy łyżkę mąki i smażymy, aż masło wchłonie mąkę. Wlewamy powoli mleko, cały czas mieszając. Gdy powstanie sos o konsystencji gęstej śmietany, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą, układamy kawałki kalafiora i polewamy sosem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez pół godziny.

/ 6Zapiekanka z serem camembert

Obraz
© 123RF

Jeśli chcemy urozmaicić nasze posiłki, a kochamy warzywa, ta zapiekanka warzywno-serowa jest idealnym daniem. Składniki to: dwie cukinie, jeden bakłażan, czerwona papryka, czerwona cebula, kilka ząbków czosnku, pęczek zielonej pietruszki, kilka młodych ziemniaków, krążek dobrej jakości camemberta, oliwa z oliwek, sól, pieprz, suszony tymianek. Dokładnie umyte, młode ziemniaki kroimy na pół, cukinię, cebulę i bakłażan w plastry, a czosnek i natkę pietruszki drobno siekamy. Warzywa umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy oliwą i doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem. Pieczemy około 20 minut. Po tym czasie na wierzchu układamy plastry sera i zapiekamy jeszcze 10 minut.

/ 6Fasolka szparagowa z parmezanem

Obraz
© iStock.com

Wszyscy znamy fasolkę szparagową podawaną z podsmażoną na maśle bułką tartą. Możemy jednak zapiec ją w zupełnie inny, ale równie smaczny, sposób. Pół kilograma fasolki szparagowej wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy pięć minut. Umieszczamy ją w naczyniu żaroodpornym, na wierzchu kładziemy kawałki masła i doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy pół godziny, a następnie posypujemy startym parmezanem i dopiekamy jeszcze 10 minut.
Idealne danie na lato!

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości