Palce lizać!
Obiady lub kolacje w ciepłe, letnie dni, powinny być nie tylko smaczne i sycące, ale przede wszystkim lekkie. Dlatego też warto wykorzystywać warzywa, szczególnie, że teraz są one o wiele lepszej jakości. Zapiekanki warzywne to pomysł właśnie na prosty posiłek. Ich przygotowanie nie jest czasochłonne, a efekty zachwycają. Oto kilka naszych propozycji na wakacyjne zapiekanki.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Szparagi w cieście francuskim
Sezon na szparagi się powoli kończy, więc wykorzystujmy je w każdej postaci. Zapiekane zachowują wszystkie swoje właściwości, a przede wszystkim smak. Do przygotowania tego dania potrzebujemy: płat gotowego ciasta francuskiego, pęczek białych szparagów, kilka plasterków boczku wędzonego, dwa jajka, dwie kulki mozzarelli, śmietanę, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Szparagi obieramy, obcinamy twarde końcówki i wrzucamy do osolonego wrzątku na pięć minut. Ciasto francuskie lekko rozwałkowujemy, układamy w dużej, kwadratowej formie, tak aby brzegi wystawały poza formę, smarujemy oliwą. Na wierzchu rozkładamy boczek, na nim szparagi. Śmietanę mieszamy z jajkami, solą i pieprzem, wylewamy sos na szparagi, na koniec układamy plasterki mozzarelli i zapiekamy wszystko pół godziny w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.
Zapiekanka z cukinii
Pieczona cukinia jest bardzo delikatna i soczysta. Warto ją grillować, smażyć na patelni, ale przygotowana z niej zapiekanka jest równie pysznym daniem. Składniki naszego dania to: cztery duże cukinie, kilka dużych ziemniaków, cebula, kilka ząbków czosnku, kawałek żółtego sera, tymianek, ostra papryka, trochę bułki tartej, dwa jajka, masło, oliwa z oliwek, sól i pieprz. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy, obieramy i kroimy na plasterki. Cukinię także kroimy na plastry, cebulę w kostkę, czosnek drobno siekamy. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, układamy warstwę ziemniaków, solimy je i posypujemy pieprzem, następnie to samo robimy z warstwą cukinii, na nie dodajemy przyprawy, czosnek i cebulę, układamy kolejne warstwy aż do wyczerpania produktów. Polewamy oliwą, układamy kawałki masła, posypujemy bułką tartą, wlewamy rozbite jajka, a na wierzch starty ser. Zapiekamy pół godziny.
Kalafior w beszamelu
Sos beszamelowy idealnie pasuje do warzyw. Jest delikatny, aksamitny i świetnie podkreśli smak np. kalafiora. Przygotowanie tego dania jest bardzo proste. Składniki: młody, zwarty kalafior, mleko, masło, mąka, bułka tarta, gałka muszkatołowa, sól i pieprz. Kalafiora gotujemy kilka minut w osolonej wodzie, wyjmujemy go, odsączamy i dzielimy na różyczki. Na patelni rozgrzewamy pół kostki masła, dodajemy łyżkę mąki i smażymy, aż masło wchłonie mąkę. Wlewamy powoli mleko, cały czas mieszając. Gdy powstanie sos o konsystencji gęstej śmietany, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą, układamy kawałki kalafiora i polewamy sosem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez pół godziny.
Zapiekanka z serem camembert
Jeśli chcemy urozmaicić nasze posiłki, a kochamy warzywa, ta zapiekanka warzywno-serowa jest idealnym daniem. Składniki to: dwie cukinie, jeden bakłażan, czerwona papryka, czerwona cebula, kilka ząbków czosnku, pęczek zielonej pietruszki, kilka młodych ziemniaków, krążek dobrej jakości camemberta, oliwa z oliwek, sól, pieprz, suszony tymianek. Dokładnie umyte, młode ziemniaki kroimy na pół, cukinię, cebulę i bakłażan w plastry, a czosnek i natkę pietruszki drobno siekamy. Warzywa umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy oliwą i doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem. Pieczemy około 20 minut. Po tym czasie na wierzchu układamy plastry sera i zapiekamy jeszcze 10 minut.
Fasolka szparagowa z parmezanem
Wszyscy znamy fasolkę szparagową podawaną z podsmażoną na maśle bułką tartą. Możemy jednak zapiec ją w zupełnie inny, ale równie smaczny, sposób. Pół kilograma fasolki szparagowej wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy pięć minut. Umieszczamy ją w naczyniu żaroodpornym, na wierzchu kładziemy kawałki masła i doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy pół godziny, a następnie posypujemy startym parmezanem i dopiekamy jeszcze 10 minut.
Idealne danie na lato!