Warzywne zapiekanki. Idealne na letnie wieczory

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Palce lizać!

Obraz
© 123RF

Obiady lub kolacje w ciepłe, letnie dni, powinny być nie tylko smaczne i sycące, ale przede wszystkim lekkie. Dlatego też warto wykorzystywać warzywa, szczególnie, że teraz są one o wiele lepszej jakości. Zapiekanki warzywne to pomysł właśnie na prosty posiłek. Ich przygotowanie nie jest czasochłonne, a efekty zachwycają. Oto kilka naszych propozycji na wakacyjne zapiekanki.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Szparagi w cieście francuskim

Obraz
© 123RF

Sezon na szparagi się powoli kończy, więc wykorzystujmy je w każdej postaci. Zapiekane zachowują wszystkie swoje właściwości, a przede wszystkim smak. Do przygotowania tego dania potrzebujemy: płat gotowego ciasta francuskiego, pęczek białych szparagów, kilka plasterków boczku wędzonego, dwa jajka, dwie kulki mozzarelli, śmietanę, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Szparagi obieramy, obcinamy twarde końcówki i wrzucamy do osolonego wrzątku na pięć minut. Ciasto francuskie lekko rozwałkowujemy, układamy w dużej, kwadratowej formie, tak aby brzegi wystawały poza formę, smarujemy oliwą. Na wierzchu rozkładamy boczek, na nim szparagi. Śmietanę mieszamy z jajkami, solą i pieprzem, wylewamy sos na szparagi, na koniec układamy plasterki mozzarelli i zapiekamy wszystko pół godziny w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.

/ 6Zapiekanka z cukinii

Obraz
© 123RF

Pieczona cukinia jest bardzo delikatna i soczysta. Warto ją grillować, smażyć na patelni, ale przygotowana z niej zapiekanka jest równie pysznym daniem. Składniki naszego dania to: cztery duże cukinie, kilka dużych ziemniaków, cebula, kilka ząbków czosnku, kawałek żółtego sera, tymianek, ostra papryka, trochę bułki tartej, dwa jajka, masło, oliwa z oliwek, sól i pieprz. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy, obieramy i kroimy na plasterki. Cukinię także kroimy na plastry, cebulę w kostkę, czosnek drobno siekamy. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, układamy warstwę ziemniaków, solimy je i posypujemy pieprzem, następnie to samo robimy z warstwą cukinii, na nie dodajemy przyprawy, czosnek i cebulę, układamy kolejne warstwy aż do wyczerpania produktów. Polewamy oliwą, układamy kawałki masła, posypujemy bułką tartą, wlewamy rozbite jajka, a na wierzch starty ser. Zapiekamy pół godziny.

/ 6Kalafior w beszamelu

Obraz
© 123RF

Sos beszamelowy idealnie pasuje do warzyw. Jest delikatny, aksamitny i świetnie podkreśli smak np. kalafiora. Przygotowanie tego dania jest bardzo proste. Składniki: młody, zwarty kalafior, mleko, masło, mąka, bułka tarta, gałka muszkatołowa, sól i pieprz. Kalafiora gotujemy kilka minut w osolonej wodzie, wyjmujemy go, odsączamy i dzielimy na różyczki. Na patelni rozgrzewamy pół kostki masła, dodajemy łyżkę mąki i smażymy, aż masło wchłonie mąkę. Wlewamy powoli mleko, cały czas mieszając. Gdy powstanie sos o konsystencji gęstej śmietany, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą, układamy kawałki kalafiora i polewamy sosem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez pół godziny.

/ 6Zapiekanka z serem camembert

Obraz
© 123RF

Jeśli chcemy urozmaicić nasze posiłki, a kochamy warzywa, ta zapiekanka warzywno-serowa jest idealnym daniem. Składniki to: dwie cukinie, jeden bakłażan, czerwona papryka, czerwona cebula, kilka ząbków czosnku, pęczek zielonej pietruszki, kilka młodych ziemniaków, krążek dobrej jakości camemberta, oliwa z oliwek, sól, pieprz, suszony tymianek. Dokładnie umyte, młode ziemniaki kroimy na pół, cukinię, cebulę i bakłażan w plastry, a czosnek i natkę pietruszki drobno siekamy. Warzywa umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy oliwą i doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem. Pieczemy około 20 minut. Po tym czasie na wierzchu układamy plastry sera i zapiekamy jeszcze 10 minut.

/ 6Fasolka szparagowa z parmezanem

Obraz
© iStock.com

Wszyscy znamy fasolkę szparagową podawaną z podsmażoną na maśle bułką tartą. Możemy jednak zapiec ją w zupełnie inny, ale równie smaczny, sposób. Pół kilograma fasolki szparagowej wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy pięć minut. Umieszczamy ją w naczyniu żaroodpornym, na wierzchu kładziemy kawałki masła i doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy pół godziny, a następnie posypujemy startym parmezanem i dopiekamy jeszcze 10 minut.
Idealne danie na lato!

Wybrane dla Ciebie
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Zanim zadzwonisz po hydraulika, wypróbuj ten sposób. W mig odetkasz zapchany zlew
Zanim zadzwonisz po hydraulika, wypróbuj ten sposób. W mig odetkasz zapchany zlew
Takiego cynamonu nie dodawaj do ciast i napojów. Może być toksyczny
Takiego cynamonu nie dodawaj do ciast i napojów. Może być toksyczny