Szparagi w cieście francuskim
Sezon na szparagi się powoli kończy, więc wykorzystujmy je w każdej postaci. Zapiekane zachowują wszystkie swoje właściwości, a przede wszystkim smak. Do przygotowania tego dania potrzebujemy: płat gotowego ciasta francuskiego, pęczek białych szparagów, kilka plasterków boczku wędzonego, dwa jajka, dwie kulki mozzarelli, śmietanę, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Szparagi obieramy, obcinamy twarde końcówki i wrzucamy do osolonego wrzątku na pięć minut. Ciasto francuskie lekko rozwałkowujemy, układamy w dużej, kwadratowej formie, tak aby brzegi wystawały poza formę, smarujemy oliwą. Na wierzchu rozkładamy boczek, na nim szparagi. Śmietanę mieszamy z jajkami, solą i pieprzem, wylewamy sos na szparagi, na koniec układamy plasterki mozzarelli i zapiekamy wszystko pół godziny w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.