Pizza z rukolą
Zrobienie pizzy w domu nie jest wcale skomplikowane. Potrzeba jedynie trochę wprawy i cierpliwości. Zacznijmy od ciasta: do miski przesiewamy mąkę i sól. Dodajemy rozpuszczone w posłodzonej wodzie drożdże, wlewamy ciepłą wodę i wyrabiamy elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Teraz czas na sos. Potrzebujemy: kilka dojrzałych pomidorów, czosnek, cebulę, garść świeżej bazylii, łyżkę cukru, sól i pieprz. Pomidory kroimy drobno, podobnie jak czosnek i cebulę. Warzywa podsmażamy na oliwie, zalewamy wodą i gotujemy. Gdy się rozpadną, doprawiamy cukrem i solą, dodajemy bazylię, a sos miksujemy. Ciasto cienko wałkujemy na blacie posypanym mąką, na placku rozsmarowujemy sos i układamy plasterki sera żółtego, szynki i liście rukoli. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku przez około 20 minut.