Uwaga na gotowce
Sękacz to ciasto pyszne, ale także dość kaloryczne – 100 gramów tego smakołyku dostarcza około 420 kcal. Dzięki małej zawartości wody jest produktem nadającym się do dłuższego przechowywania (nawet do 10 tygodni w temperaturze pokojowej), bez utraty walorów smakowych czy wartości odżywczych. Problem w tym, że w wielu regionach Polski trudno jest kupić sękacza wytwarzanego według tradycyjnych reguł. W sklepach nie brakuje natomiast produktów cukierniczych, które tylko z nazwy przypominają ten przysmak. Gdy zapoznamy się z ich składem, zwykle okaże się, że są to skarbnice niebezpiecznych dla zdrowia utwardzonych tłuszczów roślinnych, znacząco zwiększających ryzyko otyłości, cukrzycy czy chorób układu krążenia, a nawet mogących wpływać na pogorszenie koncentracji i pamięci. W gotowych ciastach nie brakuje również konserwantów, barwników i stabilizatorów, w tym sorbinianiu potasu, który spożywany w nadmiarze może wywoływać reakcje alergiczne.