Sękacz
- 1,5 szkl. cukru
- 2,5 szkl. mąki pszennej
- 9 jaj
- 1,5 kostki masła śmietankowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 kieliszek wódki (niekoniecznie)
Masło utrzeć z cukrem (można je trochę podgrzać, np. w mikrofalówce - lepiej sie połączą),
dodać żółtka ze wszystkich jaj a białka ubić na sztywną pianę w oddzielnej misce,
dodać mąkę, na końcu proszek do pieczenia, wódkę i pianę.
Piekarnik należy nastawić na 250 stopni i tak, aby grzał tylko od góry. Blachę dowolnego kształtu należy wyłożyć papierem pergaminowym,
bez dodatku tłuszczu.
Ciasto należy nakładać na blachę warstwami, 3-4 mm (ale może być też 2 lub 5), i każdą warstwę piec kilka minut, tak aby wierzch był lekko brązowy.
Przepis dodał użytkownik rudsza87
Podziel się opinią
Komentarze