Sękacz, czyli co?
Sękacz to ciasto biszkoptowo-piaskowe, otrzymywane przez napowietrzenie masy jajowo-cukrowej zmieszanej z tłuszczem (zwykle masłem) i mąką, najlepiej niskoglutenową, zapewniającą delikatniejszą strukturę. Masę wylewa się na kręcący się dębowy wałek owinięty pergaminem i lnianym sznurkiem, opiekając warstwami w temperaturze blisko 300 stopni. Kiedyś obróbka termiczna była przeprowadzana nad paleniskiem, dziś zazwyczaj stosuje się elektryczne piece. Dzięki powolnemu opiekaniu ściekające krople zastygają na powierzchni, tworząc charakterystyczne sęki, a kolejne warstwy przypominają słoje ściętego drzewa. Wypiek trwa około 2 godzin, w zależności od wielkości sękacza. Największe przygotowywane są na wałkach o wysokości dochodzącej nawet do 80-100 centymetrów, ich waga osiąga niekiedy 4-5 kilogramy. Oczywiście tradycyjne receptury zawierają tylko naturalne produkty: jajka, mąkę, cukier, masło i kwaśną śmietanę. Charakterystyczny, lekko kwaskowaty smak ciasta był kiedyś zasługą soku z pigwy, dziś coraz częściej zastępowanej cytryną. Niekiedy dodaje się do niego także aromat lub cukier waniliowy.