Jak zrobić sękacz?
Jeśli nie boimy się kulinarnych wyzwań, możemy spróbować samodzielnie upiec sękacza, nawet jeśli nie posiadamy specjalnego wałka czy paleniska. Nie będzie miał wprawdzie sęków, ale smak powinien to zrekompensować. Warto skorzystać na przykład z przepisu Ewy Wachowicz.
Składniki na ciasto:
- 200 g masła
- 100 g cukru pudru
- 100 g cukru
- 50 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 6 jajek
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- szczypta soli Dekoracja:
- 2 tabliczki czekolady gorzkiej
- łyżka masła
- łyżka mleka
- prażone migdały Białka oddzielamy od żółtek. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, a następnie, cały czasu miksując, dodajemy po jednym żółtku. Mąkę pszenną mieszamy z ziemniaczaną, przesiewamy i po łyżce dodajemy do ubitej masy. Miksujemy. Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy do niej stopniowo cukier, cały czas mieszając. Słodką pianę dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.
Trzy łyżki masy wykładamy do tortownicy (najlepiej teflonowej, średnica 25-26 cm, spód wykładamy papierem do pieczenia), rozsmarowujemy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 220 st. na 4-5 minut. Na upieczoną warstwę wylewamy kolejną i znów pieczemy. Czynność powtarzamy, aż skończy się ciasto. Po upieczeniu studzimy i polewamy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej z masłem oraz mlekiem. Dekorujemy prażonymi migdałami.