Mazurek migdałowy
Mazurki przygotowuje się zazwyczaj z kruchego ciasta, do którego oprócz maki dodaje się tartych orzechów. My wykorzystamy migdały. Składniki: pół szklanki migdałów bez skórki, pół szklanki cukru, szklanka mąki, pół kostki masła, trzy białka, kilka kropli olejku migdałowego. Małą blachę o wymiarach ok. 20 na 30 cm smarujemy masłem i posyp delikatnie mąką. Mielimy migdały, mieszamy z połową cukru, dodajemy białka i olejek. Masę wyrabiamy na gładko. Dodajemy mąkę, masło i wyrabiamy. Ciasto układamy na blaszce i pieczemy ok. 40 min w temperaturze 180 stopni, aż ciasto się zarumieni, nabierając złotobrązowego koloru i stwardnieje. W tym czasie przygotowujemy polewę. Resztę cukru mieszamy z połową szklanki wody i podgrzewamy na średnim ogniu, cały czas mieszając. Gdy zrobi się karmel, wylewamy go na ciasto. Ozdabiamy migdałami.