Sprawdzone przepisy
Święta Wielkiej Nocy to czas zadumy, ale także radości i… jedzenia. Na stołach lądują przeróżne potrawy, w tym także ciasta. W polskiej tradycji Wielkanoc kojarzy się głównie z babami i mazurkami, ale nie brakuje również makowców czy serników. Oto nasze propozycje na tradycyjne wielkanocne wypieki.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Mazurek migdałowy
Mazurki przygotowuje się zazwyczaj z kruchego ciasta, do którego oprócz maki dodaje się tartych orzechów. My wykorzystamy migdały. Składniki: pół szklanki migdałów bez skórki, pół szklanki cukru, szklanka mąki, pół kostki masła, trzy białka, kilka kropli olejku migdałowego. Małą blachę o wymiarach ok. 20 na 30 cm smarujemy masłem i posyp delikatnie mąką. Mielimy migdały, mieszamy z połową cukru, dodajemy białka i olejek. Masę wyrabiamy na gładko. Dodajemy mąkę, masło i wyrabiamy. Ciasto układamy na blaszce i pieczemy ok. 40 min w temperaturze 180 stopni, aż ciasto się zarumieni, nabierając złotobrązowego koloru i stwardnieje. W tym czasie przygotowujemy polewę. Resztę cukru mieszamy z połową szklanki wody i podgrzewamy na średnim ogniu, cały czas mieszając. Gdy zrobi się karmel, wylewamy go na ciasto. Ozdabiamy migdałami.
Wielkanocna pascha
To tradycyjne wielkanocne ciasto przygotowywane było pierwotnie na polskich ziemiach wschodnich. Jest dość skomplikowane, więc niewiele osób decyduje się na jego przygotowanie w domu. A szkoda, bo domowa pascha to kwintesencja rodzinnych świąt. Na jej przygotowanie potrzebne nam będą: dwa litry mleka, laska wanilii, pół litra kwaśnej śmietany, sześć jajek, kostka masła, pół szklanki cukru pudru, garść rodzynek, trochę suszonych moreli. Bakalie moczymy w ciepłej wodzie i siekamy grubo. Mleko gotujemy z rozciętą laską wanilii. Do wrzącego powoli wlewamy jaja roztrzepane ze śmietaną. Gotujemy mieszając, aż cały płyn w garnku podzieli się na ser i serwatkę. Studzimy. Cedzak na makaron wykładamy gazą i wlewamy masę. Pozostawiamy do odsączenia na całą noc. Masło miksujemy z cukrem pudrem. Do miski wrzucamy ser, dodajemy masło z cukrem i miksujemy. Dodajemy bakalie. Szklaną niedużą miskę napełniamy masą, dociskamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Wyjmujemy na talerz i dekorujemy bakaliami.
Baba drożdżowa
Ciasta drożdżowe, a szczególnie baby i babki to nieodłączny element wielkanocnego stołu. Kiedyś formy były o wiele większe niż obecnie, ale i przy stole pojawiało się zazwyczaj więcej osób niż dziś. Oto przepis na tradycyjną babę. Składniki: 20 g drożdży, 300 g mąki, 120 g cukru, pół szklanki ciepłego mleka, 80 g masła, dwa żółtka, jajko, dowolne bakalie - rodzynki, morele, orzechy (ok. pół szklanki). Najpierw przygotowujemy rozczyn z drożdży, mleka, łyżki cukru i 3 łyżek mąki. Odstawiamy na 15 minut. Do rozczynu dodajemy resztę mąki i cukru oraz jajko z żółtkami. Miksujemy, powoli dolewając rozpuszczone i ostudzone masło. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na dwie godziny. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je wyrabiamy dodając bakalie. Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. W formie znów odstawić babkę do wyrośnięcia na około pół godziny. Pieczemy godzinę w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Sernik na zimno
Serniki to jedne z ulubionych ciast Polaków. Przepisów na nie jest mnóstwo, ale najłatwiej zrobić sernik na zimno. Na pewno nie zostanie żaden kawałek. Potrzebujemy: kilogram mielonego sera, szklankę śmietanki kremówki 30 proc., cztery łyżeczki żelatyny, 1/3 szklanki gorącej wody (do rozpuszczenia żelatyny), trzy łyżki cukru pudru, galaretkę truskawkową, kilka truskawek, biszkopty, dwie szklanki gorącej wody do rozpuszczenia galaretki. Galaretkę rozpuszczamy w wodzie i pozostawiamy do ostygnięcia. Ser miksujemy z przesianym cukrem pudrem. Wlewamy ostudzoną żelatynę. Śmietankę ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy do masy serowej. Całość miksujemy na małych obrotach. Na dnie tortownicy układamy biszkopty i wykładamy na nie uzyskaną masę. Ciasto wkładamy do lodówki na dwie godziny aż do stężenia. Po tym czasie na wierzchu układamy truskawki pokrojone w plasterki i zalewamy tężejącą galaretką.