Tradycyjne wielkanocne wypieki

Obraz
Źródło zdjęć: © Pixabay.com

/ 5Sprawdzone przepisy

Obraz
© Pixabay.com

Święta Wielkiej Nocy to czas zadumy, ale także radości i… jedzenia. Na stołach lądują przeróżne potrawy, w tym także ciasta. W polskiej tradycji Wielkanoc kojarzy się głównie z babami i mazurkami, ale nie brakuje również makowców czy serników. Oto nasze propozycje na tradycyjne wielkanocne wypieki.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 5Mazurek migdałowy

Obraz
© AdobeStock

Mazurki przygotowuje się zazwyczaj z kruchego ciasta, do którego oprócz maki dodaje się tartych orzechów. My wykorzystamy migdały. Składniki: pół szklanki migdałów bez skórki, pół szklanki cukru, szklanka mąki, pół kostki masła, trzy białka, kilka kropli olejku migdałowego. Małą blachę o wymiarach ok. 20 na 30 cm smarujemy masłem i posyp delikatnie mąką. Mielimy migdały, mieszamy z połową cukru, dodajemy białka i olejek. Masę wyrabiamy na gładko. Dodajemy mąkę, masło i wyrabiamy. Ciasto układamy na blaszce i pieczemy ok. 40 min w temperaturze 180 stopni, aż ciasto się zarumieni, nabierając złotobrązowego koloru i stwardnieje. W tym czasie przygotowujemy polewę. Resztę cukru mieszamy z połową szklanki wody i podgrzewamy na średnim ogniu, cały czas mieszając. Gdy zrobi się karmel, wylewamy go na ciasto. Ozdabiamy migdałami.

/ 5Wielkanocna pascha

Obraz
© iStock.com

To tradycyjne wielkanocne ciasto przygotowywane było pierwotnie na polskich ziemiach wschodnich. Jest dość skomplikowane, więc niewiele osób decyduje się na jego przygotowanie w domu. A szkoda, bo domowa pascha to kwintesencja rodzinnych świąt. Na jej przygotowanie potrzebne nam będą: dwa litry mleka, laska wanilii, pół litra kwaśnej śmietany, sześć jajek, kostka masła, pół szklanki cukru pudru, garść rodzynek, trochę suszonych moreli. Bakalie moczymy w ciepłej wodzie i siekamy grubo. Mleko gotujemy z rozciętą laską wanilii. Do wrzącego powoli wlewamy jaja roztrzepane ze śmietaną. Gotujemy mieszając, aż cały płyn w garnku podzieli się na ser i serwatkę. Studzimy. Cedzak na makaron wykładamy gazą i wlewamy masę. Pozostawiamy do odsączenia na całą noc. Masło miksujemy z cukrem pudrem. Do miski wrzucamy ser, dodajemy masło z cukrem i miksujemy. Dodajemy bakalie. Szklaną niedużą miskę napełniamy masą, dociskamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Wyjmujemy na talerz i dekorujemy bakaliami.

/ 5Baba drożdżowa

Obraz
© AdobeStock

Ciasta drożdżowe, a szczególnie baby i babki to nieodłączny element wielkanocnego stołu. Kiedyś formy były o wiele większe niż obecnie, ale i przy stole pojawiało się zazwyczaj więcej osób niż dziś. Oto przepis na tradycyjną babę. Składniki: 20 g drożdży, 300 g mąki, 120 g cukru, pół szklanki ciepłego mleka, 80 g masła, dwa żółtka, jajko, dowolne bakalie - rodzynki, morele, orzechy (ok. pół szklanki). Najpierw przygotowujemy rozczyn z drożdży, mleka, łyżki cukru i 3 łyżek mąki. Odstawiamy na 15 minut. Do rozczynu dodajemy resztę mąki i cukru oraz jajko z żółtkami. Miksujemy, powoli dolewając rozpuszczone i ostudzone masło. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na dwie godziny. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je wyrabiamy dodając bakalie. Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. W formie znów odstawić babkę do wyrośnięcia na około pół godziny. Pieczemy godzinę w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem.

/ 5Sernik na zimno

Obraz
© Pixabay.com

Serniki to jedne z ulubionych ciast Polaków. Przepisów na nie jest mnóstwo, ale najłatwiej zrobić sernik na zimno. Na pewno nie zostanie żaden kawałek. Potrzebujemy: kilogram mielonego sera, szklankę śmietanki kremówki 30 proc., cztery łyżeczki żelatyny, 1/3 szklanki gorącej wody (do rozpuszczenia żelatyny), trzy łyżki cukru pudru, galaretkę truskawkową, kilka truskawek, biszkopty, dwie szklanki gorącej wody do rozpuszczenia galaretki. Galaretkę rozpuszczamy w wodzie i pozostawiamy do ostygnięcia. Ser miksujemy z przesianym cukrem pudrem. Wlewamy ostudzoną żelatynę. Śmietankę ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy do masy serowej. Całość miksujemy na małych obrotach. Na dnie tortownicy układamy biszkopty i wykładamy na nie uzyskaną masę. Ciasto wkładamy do lodówki na dwie godziny aż do stężenia. Po tym czasie na wierzchu układamy truskawki pokrojone w plasterki i zalewamy tężejącą galaretką.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja