Wielkanocna pascha
To tradycyjne wielkanocne ciasto przygotowywane było pierwotnie na polskich ziemiach wschodnich. Jest dość skomplikowane, więc niewiele osób decyduje się na jego przygotowanie w domu. A szkoda, bo domowa pascha to kwintesencja rodzinnych świąt. Na jej przygotowanie potrzebne nam będą: dwa litry mleka, laska wanilii, pół litra kwaśnej śmietany, sześć jajek, kostka masła, pół szklanki cukru pudru, garść rodzynek, trochę suszonych moreli. Bakalie moczymy w ciepłej wodzie i siekamy grubo. Mleko gotujemy z rozciętą laską wanilii. Do wrzącego powoli wlewamy jaja roztrzepane ze śmietaną. Gotujemy mieszając, aż cały płyn w garnku podzieli się na ser i serwatkę. Studzimy. Cedzak na makaron wykładamy gazą i wlewamy masę. Pozostawiamy do odsączenia na całą noc. Masło miksujemy z cukrem pudrem. Do miski wrzucamy ser, dodajemy masło z cukrem i miksujemy. Dodajemy bakalie. Szklaną niedużą miskę napełniamy masą, dociskamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Wyjmujemy na talerz i dekorujemy bakaliami.