Tradycyjna terrina - przepis
Składniki: 1 kg karkówki, 2 piersi z kaczki, 20 dag wątróbek drobiowych, 20 dag wędzonego boczku, domowa kostka rosołowa, 100 ml mleka, 4 szalotki, ząbek czosnku, 4 małe pietruszki, 10 dag bułki tartej, 5 dag pistacji, 5 dag suszonej żurawiny, 2 łyżki brandy (lub wódki), 2 jajka, mielona kolendra, cynamon, gałka muszkatołowa, sól, pieprz.
Kostkę rosołową rozpuszczamy w ciepłym mleku i pozostawiamy do wystudzenia. Mięsa myjemy i osuszamy, wątróbkę czyścimy, wszystko kroimy w kostkę. Szalotkę i czosnek obieramy. Podobnie jak pietruszkę, którą kroimy w podłużne plasterki. Kaczkę, karkówkę, szalotkę oraz czosnek mielimy. Łączymy z bułką tartą, rosołem z mlekiem i jajkami, doprawiamy brandy, solą, kolendrą, cynamonem, gałką muszkatołową i pieprzem. Masę wyrabiamy, mieszamy z pokrojoną wątróbką, pistacjami oraz żurawiną. Przekładamy do keksówki. Wierzch obkładamy plastrami boczku i pietruszką, przykrywamy folią aluminiową. Umieszczamy na blasze wypełnionej do połowy wrzątkiem, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Pieczemy dwie godziny, 10 min. przed końcem pieczenia zdejmując folię. Terrinę studzimy i odstawiamy na dobę do lodówki.