Tarta wielkanocna z białą kiełbasą i mozzarellą
Święta wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Mazurki, babki piaskowe i żurek z białą kiełbasą to klasyki, których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Warto też przygotować nieco inne danie - zapiekankę warzywną z ciasta francuskiego. Sprawdzi się doskonale na wielkanocne śniadanie czy kolację.
Święta wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Mazurki, babki piaskowe i żurek z białą kiełbasą to klasyki, których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Warto też przygotować nieco inne danie - zapiekankę z ciasta francuskiego z białą kiełbasą. Sprawdzi się doskonale na wielkanocne śniadanie czy przekąskę.
Można ją przygotować również ze składników, które pozostaną w lodówce po świątecznym obżarstwie. Zobaczcie przepis.
Składniki:
10 jajek
2 duże papryki czerwone
2 pęczki szczypioru
1 kg parzonej białej kiełbasy
1 płat ciasta francuskiego
100 g mozzarelli
sól i pieprz
Przygotowanie:
1.Paprykę opalamy nad kuchenką gazową, wkładamy do woreczków i odstawiamy na 15 minut. Następnie obieramy ze skórki i kroimy na cztery części.
2.Grubo kroimy szczypior, kiełbasę obieramy z osłonek i kroimy w plasterki. 3.Do formy wykładamy ciasto francuskie.
4.Jajka rozmącamy, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy na rozgrzanym maśle aż się odpowiednio zetną. Przekładamy do formy.
5.Nakładamy warstwami, szczypiorek, paprykę, kiełbasę. Następnie posypujemy serem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 C na około 35minut.
POLECAMY RÓWNIEŻ:
[