Trwa ładowanie...

Tarta wielkanocna z białą kiełbasą i mozzarellą

Święta wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Mazurki, babki piaskowe i żurek z białą kiełbasą to klasyki, których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Warto też przygotować nieco inne danie - zapiekankę warzywną z ciasta francuskiego. Sprawdzi się doskonale na wielkanocne śniadanie czy kolację.

d4b4ro9
d4b4ro9

Święta wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Mazurki, babki piaskowe i żurek z białą kiełbasą to klasyki, których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Warto też przygotować nieco inne danie - zapiekankę z ciasta francuskiego z białą kiełbasą. Sprawdzi się doskonale na wielkanocne śniadanie czy przekąskę.

Można ją przygotować również ze składników, które pozostaną w lodówce po świątecznym obżarstwie. Zobaczcie przepis.

Składniki:

10 jajek
2 duże papryki czerwone
2 pęczki szczypioru
1 kg parzonej białej kiełbasy
1 płat ciasta francuskiego
100 g mozzarelli
sól i pieprz

Przygotowanie:

1.Paprykę opalamy nad kuchenką gazową, wkładamy do woreczków i odstawiamy na 15 minut. Następnie obieramy ze skórki i kroimy na cztery części.
2.Grubo kroimy szczypior, kiełbasę obieramy z osłonek i kroimy w plasterki. 3.Do formy wykładamy ciasto francuskie.
4.Jajka rozmącamy, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy na rozgrzanym maśle aż się odpowiednio zetną. Przekładamy do formy.
5.Nakładamy warstwami, szczypiorek, paprykę, kiełbasę. Następnie posypujemy serem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 C na około 35minut.

d4b4ro9

POLECAMY RÓWNIEŻ:

*Wielkanoc na stole *

[

d4b4ro9
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4b4ro9
Więcej tematów