Jak jej użyć?
Używana w kuchni tapioka ma postać mąki lub kuleczek różnej wielkości i koloru. Po ugotowaniu tapiokowa kaszka pęcznieje i staje się przezroczysta. Nie traci jednak nic ze swoich właściwości. Przeciwnie. Tapiokę trzeba ugotować. Surowa może bowiem spowodować problemy żołądkowe. Kaszkę z tapioki gotuje się średnio 40 minut w wodzie lub w mleku. Po tym czasie warto przelać ją zimną wodą. Niektórzy zalecają przed ugotowaniem namoczyć tapiokę. Im większe perełki, tym moczenie powinno być dłuższe. W sklepach można też kupić tapiokę instant, która jest gotowa natychmiast po zalaniu jej gorącą wodą. Najczęściej tapiokę wykorzystujemy do zagęszczania sosów i zup. Delikatne perełki są bardzo przydatne także przy gotowaniu budyniu, pieczeniu ciasta, produkcji deserów czy jako element sałatki. Mają neutralny smak, stąd też łączy się ją np. z miodem, cukrem lub innymi słodkimi dodatkami.