Tapioka nie tylko na słodko. Nowy kulinarny hit

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com

/ 5Magiczne ziarenka z bulwy

Obraz
© iStock.com

Oglądając filmy podróżnicze, bardzo często widzimy w nich maniok. Ta niepozorna roślina stanowi podstawowy produkt kulinarny, w wielu egzotycznych dla nas krajach. Jadalną częścią manioku są bulwy, które ze względu na bogactwo zawartej w nich skrobi, można porównać do naszych ziemniaków. Z tej właśnie skrobi wyrabia się tapiokę - rodzaj kaszy, która zgodnie z przewidywaniami ekspertów, będzie jednym z kulinarnych hitów nadchodzącego roku.

/ 5Produkt warty uwagi

Obraz
© iStock.com

Tapioka jest lekkostrawna i bardzo pożywna. Nie zawiera glutenu i nie powoduje alergii. To powody, dla których coraz więcej osób włącza ten produkt do codziennej diety. Jednocześnie ta wciąż dość mało popularna w Polsce kasza jest składnicą cennych substancji odżywczych. Zawiera m.in. tiaminę, witaminę B6, kwas foliowy, wapń, magnez, potas, żelazo, potas, cynk i sód. Tapioka jest też doskonałym źródłem skrobi opornej. Związek ten stanowi pożywienie dla dobroczynnych bakterii naszego układu pokarmowego. W wyniku ich działania, ze skrobi, powstają cenne nienasycone kwasy tłuszczowe. Jedynym powodem, dla którego nie należy przesadzać z ilością tapioki jest dość wysoka kaloryczność. 100 gram suchej kaszy ma 358 kcal.

/ 5Jak jej użyć?

Obraz
© iStock.com

Używana w kuchni tapioka ma postać mąki lub kuleczek różnej wielkości i koloru. Po ugotowaniu tapiokowa kaszka pęcznieje i staje się przezroczysta. Nie traci jednak nic ze swoich właściwości. Przeciwnie. Tapiokę trzeba ugotować. Surowa może bowiem spowodować problemy żołądkowe. Kaszkę z tapioki gotuje się średnio 40 minut w wodzie lub w mleku. Po tym czasie warto przelać ją zimną wodą. Niektórzy zalecają przed ugotowaniem namoczyć tapiokę. Im większe perełki, tym moczenie powinno być dłuższe. W sklepach można też kupić tapiokę instant, która jest gotowa natychmiast po zalaniu jej gorącą wodą. Najczęściej tapiokę wykorzystujemy do zagęszczania sosów i zup. Delikatne perełki są bardzo przydatne także przy gotowaniu budyniu, pieczeniu ciasta, produkcji deserów czy jako element sałatki. Mają neutralny smak, stąd też łączy się ją np. z miodem, cukrem lub innymi słodkimi dodatkami.

/ 5Tapiokowy napój

Obraz
© iStock.com

Wielką popularnością w krajach azjatyckich cieszy się herbata z dodatkiem tapioki, znana pod nazwą Bubble Tea. Recepturę napoju opracował w 1987 roku Chińczyk z Tajwanu, Liu Han Jie. Jako pierwszy połączył ciepłą herbatę z kostkami lodu, mlekiem i tapioką. Dzisiaj składniki Bubble Tea uległy pewnym modyfikacjom, ale podstawa pozostała niezmieniona: w każdym perłowym napoju znajduje się herbata (najczęściej czarna lub zielona) i tapioka. Dodatek ten nadaje estetyczny wygląd, a kompozycja składników nadaje jej charakterystyczny smak. Taką herbatę możemy samodzielnie przygotować w domu. Perełki tapioki gotujemy w zielonej herbacie i dodajemy miód lub zagęszczony sok owocowy. Podajemy schłodzone.

/ 5Pomysły na tapiokę

Obraz
© 123RF.COM

Biorąc pod uwagę jak uniwersalnym i bogatym w cenne składniki odżywcze produktem spożywczym jest tapioka, łatwo zrozumieć, dlaczego eksperci przewidują, że będzie hitem 2018. I choć nie zawsze warto kierować się modą, w tym wypadku skorzystajmy z tego, że tapioka, choć egzotyczna, jest już dostępna w niektórych polskich sklepach i wypróbujmy ją w naszej kuchni. Wspaniale wygląda kolorowy deser z dodatkiem tapioki. Jego przygotowanie nie jest trudne: gotujemy kulki tapioki w mleku, a następnie słodzimy miodem i dodajemy kroplę barwnika spożywczego. Białe kulki w kolorowym płynie nadadzą deserowi olśniewający wygląd. Tapioka sprawdza się także w daniach wytrawnych. Można np. zastąpić nią makaron w rosole. Z kolei kaszka z manioku ugotowana w kokosowym mleczku, może stanowić samodzielne danie. Z kolei tapiokową mąkę warto dodać np. do klusek śląskich, które dzięki egzotycznemu dodatkowi będą nie tylko zdrowsze, ale i smaczniejsze.

Wybrane dla Ciebie
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni
Bardzo rzadko trafia na nasze talerze. Ma dużo białka, żelaza i świetnie wpływa na serce
Bardzo rzadko trafia na nasze talerze. Ma dużo białka, żelaza i świetnie wpływa na serce
Dodaj do jajecznicy. Nasyci na długo, a myślenie i koncentracja wskoczą na najwyższy poziom
Dodaj do jajecznicy. Nasyci na długo, a myślenie i koncentracja wskoczą na najwyższy poziom
Azjatki znają od dawna. Dzięki niej są szczupłe i mają gładką skórę
Azjatki znają od dawna. Dzięki niej są szczupłe i mają gładką skórę
Nowa współpraca OSHEE i Maty: limitowana edycja napojów
Nowa współpraca OSHEE i Maty: limitowana edycja napojów
Są nazywane "chlebem życia". Działają przeciwzawałowo i potrafią koić nerwy
Są nazywane "chlebem życia". Działają przeciwzawałowo i potrafią koić nerwy
Miękka i soczysta alternatywa dla kurczaka. Korzystam z promocji i piekę na rodzinny obiad
Miękka i soczysta alternatywa dla kurczaka. Korzystam z promocji i piekę na rodzinny obiad
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Pomaga na stłuszczoną wątrobę i wysokie ciśnienie
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Pomaga na stłuszczoną wątrobę i wysokie ciśnienie
Cebula jednak nie dla każdego. Te osoby powinny omijać ją szerokim łukiem
Cebula jednak nie dla każdego. Te osoby powinny omijać ją szerokim łukiem