Tapioka nie tylko na słodko. Nowy kulinarny hit

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com

/ 5Magiczne ziarenka z bulwy

Obraz
© iStock.com

Oglądając filmy podróżnicze, bardzo często widzimy w nich maniok. Ta niepozorna roślina stanowi podstawowy produkt kulinarny, w wielu egzotycznych dla nas krajach. Jadalną częścią manioku są bulwy, które ze względu na bogactwo zawartej w nich skrobi, można porównać do naszych ziemniaków. Z tej właśnie skrobi wyrabia się tapiokę - rodzaj kaszy, która zgodnie z przewidywaniami ekspertów, będzie jednym z kulinarnych hitów nadchodzącego roku.

/ 5Produkt warty uwagi

Obraz
© iStock.com

Tapioka jest lekkostrawna i bardzo pożywna. Nie zawiera glutenu i nie powoduje alergii. To powody, dla których coraz więcej osób włącza ten produkt do codziennej diety. Jednocześnie ta wciąż dość mało popularna w Polsce kasza jest składnicą cennych substancji odżywczych. Zawiera m.in. tiaminę, witaminę B6, kwas foliowy, wapń, magnez, potas, żelazo, potas, cynk i sód. Tapioka jest też doskonałym źródłem skrobi opornej. Związek ten stanowi pożywienie dla dobroczynnych bakterii naszego układu pokarmowego. W wyniku ich działania, ze skrobi, powstają cenne nienasycone kwasy tłuszczowe. Jedynym powodem, dla którego nie należy przesadzać z ilością tapioki jest dość wysoka kaloryczność. 100 gram suchej kaszy ma 358 kcal.

/ 5Jak jej użyć?

Obraz
© iStock.com

Używana w kuchni tapioka ma postać mąki lub kuleczek różnej wielkości i koloru. Po ugotowaniu tapiokowa kaszka pęcznieje i staje się przezroczysta. Nie traci jednak nic ze swoich właściwości. Przeciwnie. Tapiokę trzeba ugotować. Surowa może bowiem spowodować problemy żołądkowe. Kaszkę z tapioki gotuje się średnio 40 minut w wodzie lub w mleku. Po tym czasie warto przelać ją zimną wodą. Niektórzy zalecają przed ugotowaniem namoczyć tapiokę. Im większe perełki, tym moczenie powinno być dłuższe. W sklepach można też kupić tapiokę instant, która jest gotowa natychmiast po zalaniu jej gorącą wodą. Najczęściej tapiokę wykorzystujemy do zagęszczania sosów i zup. Delikatne perełki są bardzo przydatne także przy gotowaniu budyniu, pieczeniu ciasta, produkcji deserów czy jako element sałatki. Mają neutralny smak, stąd też łączy się ją np. z miodem, cukrem lub innymi słodkimi dodatkami.

/ 5Tapiokowy napój

Obraz
© iStock.com

Wielką popularnością w krajach azjatyckich cieszy się herbata z dodatkiem tapioki, znana pod nazwą Bubble Tea. Recepturę napoju opracował w 1987 roku Chińczyk z Tajwanu, Liu Han Jie. Jako pierwszy połączył ciepłą herbatę z kostkami lodu, mlekiem i tapioką. Dzisiaj składniki Bubble Tea uległy pewnym modyfikacjom, ale podstawa pozostała niezmieniona: w każdym perłowym napoju znajduje się herbata (najczęściej czarna lub zielona) i tapioka. Dodatek ten nadaje estetyczny wygląd, a kompozycja składników nadaje jej charakterystyczny smak. Taką herbatę możemy samodzielnie przygotować w domu. Perełki tapioki gotujemy w zielonej herbacie i dodajemy miód lub zagęszczony sok owocowy. Podajemy schłodzone.

/ 5Pomysły na tapiokę

Obraz
© 123RF.COM

Biorąc pod uwagę jak uniwersalnym i bogatym w cenne składniki odżywcze produktem spożywczym jest tapioka, łatwo zrozumieć, dlaczego eksperci przewidują, że będzie hitem 2018. I choć nie zawsze warto kierować się modą, w tym wypadku skorzystajmy z tego, że tapioka, choć egzotyczna, jest już dostępna w niektórych polskich sklepach i wypróbujmy ją w naszej kuchni. Wspaniale wygląda kolorowy deser z dodatkiem tapioki. Jego przygotowanie nie jest trudne: gotujemy kulki tapioki w mleku, a następnie słodzimy miodem i dodajemy kroplę barwnika spożywczego. Białe kulki w kolorowym płynie nadadzą deserowi olśniewający wygląd. Tapioka sprawdza się także w daniach wytrawnych. Można np. zastąpić nią makaron w rosole. Z kolei kaszka z manioku ugotowana w kokosowym mleczku, może stanowić samodzielne danie. Z kolei tapiokową mąkę warto dodać np. do klusek śląskich, które dzięki egzotycznemu dodatkowi będą nie tylko zdrowsze, ale i smaczniejsze.

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce