Trwa ładowanie...
d4cq4gt

Tamarillo - egzotyczny przysmak, który kupisz w dyskoncie. Zaskakuje smakiem!

Tamarillo to egzotyczny owoc, który wyglądem i smakiem przypomina pomidora. Inne jego nazwy to Cyfomandra grubolistna, zgrabka burakowata i pomidor drzewiasty. Coraz częściej pojawia się w polskich sklepach, kusząc właściwościami zdrowotnymi, smakiem i ciekawym wykorzystaniem w kuchni. Co warto wiedzieć o tamarillo?
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Tamarillo - kuzyn pomidora
Tamarillo - kuzyn pomidora (iStock.com)
d4cq4gt

Tamarillo pochodzi z Ameryki Południowej - największe plantacje tego produktu obejmowały tereny od Argentyny do Wenezueli. Obecnie jednak to Brazylia, Kenia i Nowa Zelandia przodują w eksporcie tego przysmaku. Tam też cieszy się on największą popularnością. To właśnie Nowozelandczycy rozpropagowali nazwę tamarillo, aby odróżnić je od zwykłego pomidora. W Polsce tamarillo jest stosunkowo nieznane, ale warto to zmienić. Ma cenne składniki odżywcze, wyjątkowy smak i pomoże odmienić dobrze znane przepisy. Tamarillo to konkurencja dla innych owoców egzotycznych.

Tamarillo - wartości odżywcze i kaloryczność

Owoce tamarillo pod względem wielkości przypominają śliwki. Można wyróżnić 8 odmian, a najpopularniejsza jest ta o czerwonej barwie. Tamarillo wyróżnia spora zawartość witamin i mikroelementów. W jednym okazie (100 g) znajduje się 33 kcal. Ponadto owoc ten zawiera dużą dawkę potasu, niezbędnego do prawidłowej pracy serca, witaminy z grupy B (które korzystanie wpływają na układ nerwowy), a także witaminy A, E i C. Produkt ten w 85 proc. składa się z wody i nie zawiera dużo cukru.

d4cq4gt

Jak jeść tamarillo?

Pod czerwonobrązową skórką znajdziemy lekko galaretowaty miąższ w czerwonym kolorze. Podobnie jak w pomidorze, łatwo zauważyć gniazda nasienne - są one jadalne. Przed użyciem tamarillo najlepiej naciąć na czubku w kształt X i sparzyć wrzątkiem. Dzięki temu łatwiej będzie obrać owoce ze skórki. To ważne, bo skórka tamarillo jest gorzka w smaku i może popsuć potrawę. Miąższ tamarillo jest bardzo wyrazisty - niektórzy znawcy określają go jako pomidora doprawionego ziarnami pieprzu. Dlatego przed podaniem warto posypać cząstki cukrem.

Kuchenne inspiracje

Tamarillo sprawdzi się w kuchni zarówno jako owoc, jak i warzywo. Pysznie komponuje się w sałatkach owocowych, ubarwi warzywne surówki i urozmaici zupy. Co ciekawe, po zmiksowaniu może być dodawany także do drinków lub lodów. Smakosze polecają połączenie go z miodem i wodą gazowaną, tworząc tym samym orzeźwiający napój. Można z niego przygotować rozmaite przetwory, w tym dżemy, soki i sosy. Najprościej można go także pokroić i ułożyć na kanapkach.

d4cq4gt

Domowa uprawa tamarillo

Podobnie jak pomidory, tamarilo można uprawiać na działce, w ogródku czy na balkonie. Jest łatwe w uprawie i szybko rośnie. Wystarczy namoczyć pestki w wodzie (minimum 30 minut i nie dłużej niż 4 godziny), a następnie umieścić w ziemi na głębokości ok. pół centymetra. Drzewko jest wieloletnie i zaczyna owocować ok. 2 lata od wysiania. Niestety, nie jest odporne na mrozy i przesuszenia, dlatego na zimę doniczki najlepiej chować do cieplejszego pomieszczenia, aby utrzymywać stałą temperaturę ok. 28 stopni, unikając jednocześnie przeciągów i regularnie podlewając.

Gdzie kupić tamarillo?

Sezon na ten produkt zaczyna się wiosną i trwa przez całe lato. Bez problemu kupimy go w lepszych delikatesach i spożywczych sklepach internetowych. Coraz częściej pojawia się też w dyskontach, w ramach tygodni tematycznych z egzotycznym owocami. Jego cena regularna to 6-8 zł za sztukę, a w promocji ok. 4 zł. Kupując, sprawdźmy, czy tamarillo nie jest zbyt miękkie - może okazać się wtedy zbyt dojrzałe. Twardsze okazy są gorzkie w smaku.

Zobacz wideo: Jak przechowywać warzywa i owoce, aby zachowały świeżość jak najdłużej.

d4cq4gt

Podziel się opinią

Share

d4cq4gt

d4cq4gt