Jak przygotować musakę?
Bardzo istotnym elementem tej niezwykłej kompozycji smakowej jest sos beszamelowy. Na wolnym ogniu rozpuszczamy 120 g masła, dodajemy do niego 100 g mąki, prażymy przez 2-3 minuty, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Stopniowo dodajemy 600 ml mleka, całość mieszamy za pomocą trzepaczki. Doprawiamy solą i pieprzem, następnie dodajemy dwie szczypty gałki muszkatołowej oraz dwa żółtka i mieszamy.
Plastry bakłażana i cukinii układamy na dnie naczynia żaroodpornego lub ceramicznej foremki, którą zwykle używa się w Grecji. Następnie wykładamy mięso z sosem pomidorowym, a na to warstwę beszamelu. Wierzch musaki posypujemy fetą lub twardym serem, np. wspomnianym już parmezanem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy 45-60 minut.
Do musaki świetnie pasuje chłodne wino, najlepiej greckie lub włoskie.
RAF/mp/WP Kuchnia