Gotowanie na ekranie: greckie keftedes
Keftedes to danie prosto z Grecji. Piotr Ogiński zaprezentował krok po kroku jak przygotować te pyszne i zaskakujące w smaku kotlety mielone. Istotne są tu dodatki. Czerwona cebulka, feta, oliwki i świeże zioła to tylko część składników, które sprawią, że pulpety będą miały wyjątkowy smak. Jeśli marzą wam się greckie smaki, koniecznie wypróbujcie ten przepis.
Składniki: 500 g mięsa mielonego wołowego, 2 ząbki czosnku, skórka z 1/2 cytryny, 1 czerwona cebula, 1 bułka, garść świeżej pietruszki, 5 listków świeżej bazylii + kilka do przybrania, 20 czarnych oliwek, 100 g sera feta, 1 łyżeczka oregano, 1/2 łyżeczki tymianku, pieprz czarny i pieprz cayenne do smaku, 200 g mąki pszennej, olej do smażenia. Sos: 1 czerwona cebula, 5 suszonych pomidorów, 2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów, 1 puszka pomidorów, 250 ml wody, sól ziołowa.
Przygotowanie: połączyć składniki na mięso na kotlety według instrukcji z wideo powyżej. Z gotowej masy formować kotlety, obtoczyć w mące i smażyć po 2 minuty z każdej strony na rozgrzanej oliwie. Następnie przełożyć do sosu - przepis powyżej - i podgrzewać na wolnym ogniu przez 10 minut. Podawać na ciepło z solą ziołową i świeżą bazylią.