Pierś kurczaka w cieście francuskim
Składniki: 2 piersi kurczaka, opakowanie ciasta francuskiego, kulka mozzarelli, kilka suszonych pomidorów, 1 jajko, sól, pieprz, bazylia, 2 ząbki czosnku.
Przygotowanie: filety umyj, osusz i oczyść. Natrzyj solą, pieprzem, bazylią i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Płat ciasta francuskiego podziel na pół. Na każdej połówce wzdłuż dłuższych boków zrób po 7 nacięć w odstępach 2-3 cm. Na środku ułóż filety z kurczaka. Na mięsie pookładaj plastry mozzarelli i kawałki suszonych pomidorów. Zapleć ciasto, przekładając je na zmianę. Wierzch ciasta posmaruj rozkłóconym jajkiem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 30 minut. Podawaj z frytkami i świeżym szpinakiem.