Doskonałe na obiad lub kolację
Idealny obiad powinien być smaczny, prosty i szybki w przygotowaniu oraz zdrowy. Kiedy po całym dniu w pracy nie macie ochoty na spędzenie kilku godzin w kuchni, polecamy sięgnąć po pierś kurczaka. Można z niej wyczarować wiele pysznych dań. Filet z kurczaka nadaje się do smażenia, grillowania, gotowania, pieczenia. Sprawdzi się jako dodatek do sałatek, zup, wytrawnych muffinek lub jako samodzielne danie. Zobaczcie nasze inspiracje na szybkie gotowanie z filetem z kurczaka w roli głównej.
Zobacz także wideo, jak zrobić idealną panierkę do kurczaka:
Siekane kotlety z piersi kurczaka
Składniki: 2 piersi z kurczaka, 2 łyżki majonezu, 4 łyżki tartego żółtego sera, 2 łyżki kukurydzy konserwowej, 2 łyżki mąki, 1 jajko, sól, pieprz, zioła prowansalskie, olej do smażenia.
Przygotowanie: mięso umyj, oczyść i pokrój w drobną kostkę. W miseczce wymieszaj posiekanego kurczaka, kukurydzę, majonez, ser i mąkę. Dodaj jajko. Dopraw do smaku solą, pieprze, ziołami. Miskę odstaw na 30 minut. Po tym czasie łyżką nakładaj porcje masy kurczakowo-serowej na rozgrzany olej. Smaż z obu stron na złoty kolor. Podawaj z ulubioną surówką i ziemniakami z wody lub ryżem.
Pierś kurczaka w cieście francuskim
Składniki: 2 piersi kurczaka, opakowanie ciasta francuskiego, kulka mozzarelli, kilka suszonych pomidorów, 1 jajko, sól, pieprz, bazylia, 2 ząbki czosnku.
Przygotowanie: filety umyj, osusz i oczyść. Natrzyj solą, pieprzem, bazylią i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Płat ciasta francuskiego podziel na pół. Na każdej połówce wzdłuż dłuższych boków zrób po 7 nacięć w odstępach 2-3 cm. Na środku ułóż filety z kurczaka. Na mięsie pookładaj plastry mozzarelli i kawałki suszonych pomidorów. Zapleć ciasto, przekładając je na zmianę. Wierzch ciasta posmaruj rozkłóconym jajkiem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 30 minut. Podawaj z frytkami i świeżym szpinakiem.
Makaron z kremowym sosem pieczarkowym i kurczakiem
Składniki: 2 piersi z kurczaka, 200 g penne, 400 g pieczarek, 1 cebula, 2 łyżki kremowego serka, 200 ml śmietany, sól, pieprz, 2 łyżki klarowanego masła.
Przygotowanie: posiekaną w piórka cebulę zeszklij na maśle. Dodaj umyte i pokrojone pieczarki — posól je i popieprz. Piersi z kurczaka opłucz i pokrój w paski. Podsmaż. Ugotuj makaron al dente. Gdy woda z pieczarek już odparowała, dodaj śmietanę i serek. Od czasu do czasu zamieszaj. Dodaj sól i pieprz. Kiedy śmietana zgęstnieje, dodaj do sosu usmażonego kurczaka i poczekaj, aż całość zagotuje się. Dodaj odcedzony makaron. Wymieszaj.
Sałatka z grillowanym kurczakiem
Składniki: 2 piersi z kurczaka, 2 garście sałaty lodowej, 2 garście rukoli, 1 czerwona cebula, 2 pomidory, 1 ogórek, sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki octu balsamicznego, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka miodu.
Przygotowanie: pierś z kurczaka opłucz, natrzyj solą, pieprzem i przyprawą. Upiecz na grillu. Sałatę i rukolę opłucz i osusz. Warzywa umyj. Pomidora pokrój w półplasterki, cebulę w piórka, ogórka w kostkę. Wszystkie składniki ułóż na talerzu. Grillowanego kurczaka pokrój na plastry i ułóż na warzywach. Z oliwy, octu, miodu przygotuj sos. Dopraw go solą, pieprzem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Sosem polej sałatkę. Podawaj z bagietką.
Muffiny z kurczakiem
Składniki: pierś z kurczaka (pojedyncza), pół czerwonej papryki, 1 mała cebula, kilka różyczek ugotowanego brokuła, 3 jajka, 1 szklanka mąki, 0,5 szklanki mleka, 3 łyżki oleju, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, sól, pieprz, zioła prowansalskie.
Przygotowanie: kurczaka opłucz, oczyść i pokrój w drobną kostkę. Warzywa pokrój. Jajka wymieszaj z mlekiem, dodaj olej, mąkę i proszek do pieczenia. Dopraw. Do masy dodaj warzywa i kurczaka. Wymieszaj. Odstaw na 10 minut. Masę nakładaj do silikonowych foremek na babeczki. Muffinki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.