Kurczak z pieczarkami
Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka,
- 400 g małych pieczarek,
- olej rzepakowy do smażenia,
- 3 łyżki gęstej śmietany,
- mała marchewka,
- cebula,
- świeży tymianek i natka pietruszki,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka umyj, osusz, oprósz solą i pieprzem. Pieczarki oczyść, obierz i pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim filety z kurczaka, a następnie przełóż na talerzyk. Na ten sam olej wrzuć posiekaną cebulkę, startą marchewkę oraz pokrojone pieczarki i podsmaż wszystko na złoty kolor. Ponownie włóż kurczaka, dodaj śmietanę, zmniejsz ogień i duś przez 10 min. Danie podawaj posypane świeżym tymiankiem i natką pietruszki.