Zupa pieczarkowa
Składniki:
- 2 l bulionu warzywnego,
- 300 g grzybów,
- 2 ziemniaki,
- pietruszka,
- por,
- cebula,
- ¼ szklanki śmietanki 30 proc.,
- łyżka masła,
- świeży tymianek lub natka pietruszki.
Przygotowanie:
Pieczarki oraz warzywa obierz, umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Na maśle podsmaż cebulkę, a kiedy się zeszkli, dodaj pokrojone pieczarki i pora. W bulionie warzywnym ugotuj ziemniaki oraz pietruszkę, a kiedy będą prawie miękkie, dodaj zawartość patelni (zostaw kilka grzybków do dekoracji) i gotuj przez 25 min. Na koniec zmiksuj na gładki krem i dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dolej trochę kremówki i zamieszaj. Rozlej zupę na talerze, dodaj do każdej porcji po kilka łyżek śmietanki i po gałązce tymianku. Smacznego!