Szybkie gotowanie: Pieczarki w roli głównej

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Karolina Wójciga

/ 5Prosto i smacznie

Obraz
© 123RF.COM

Pieczarki to bardzo wdzięczny temat w kuchni. Można je wykorzystywać na wiele sposobów. Świeże świetnie sprawdzą się na surowo w sałatkach. Doskonale smakują także smażone, pieczone czy gotowane. Mogą grać pierwsze skrzypce na talerzu, jednak jako dodatek będą równie smaczne. Dlatego w ramach cotygodniowego cyklu "Szybkie gotowanie" mamy dla was kilka najlepszych przepisów na błyskawiczne dania z dodatkiem tych grzybów. Zapraszamy i życzymy smacznych efektów.

/ 5Chrupiące pieczarki w cieście serowym

Obraz
© 123RF.COM
  • ½ kg pieczarek,
  • 3 jajka,
  • 15 dag żółtego sera,
  • ½ łyżeczki oregano,
  • 3 płaskie łyżki mąki,
  • 5 łyżek bułki tartej,
  • szczypta soli i pieprzu.

Do miseczki wbij jajka, wsyp mąkę, przyprawy oraz starty ser i wszystko wymieszaj przy pomocy miksera. Pieczarki, oczyść, umyj i każdą zamocz w cieście, a następnie obtocz w bułce tartej. Pieczarki smaż na rozgrzanym oleju. Pamiętaj, że oleju musi być trochę więcej, ponieważ pieczarki muszą w nim lekko pływać. Kiedy będą już usmażone na złoto, przełóż je na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, by pozbyć sie nadmiaru tłuszczu. Zajadaj, póki są jeszcze ciepłe.

/ 5Zupa pieczarkowa

Obraz
© 123RF.COM
  • 2 l bulionu warzywnego,
  • 300 g grzybów,
  • 2 ziemniaki,
  • pietruszka,
  • por,
  • cebula,
  • ¼ szklanki śmietanki 30 proc.,
  • łyżka masła,
  • świeży tymianek lub natka pietruszki.

Pieczarki oraz warzywa obierz, umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Na maśle podsmaż cebulkę, a kiedy się zeszkli, dodaj pokrojone pieczarki i pora. W bulionie warzywnym ugotuj ziemniaki oraz pietruszkę, a kiedy będą prawie miękkie, dodaj zawartość patelni (zostaw kilka grzybków do dekoracji) i gotuj przez 25 min. Na koniec zmiksuj na gładki krem i dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dolej trochę kremówki i zamieszaj. Rozlej zupę na talerze, dodaj do każdej porcji po kilka łyżek śmietanki i po gałązce tymianku. Smacznego!

/ 5Kurczak z pieczarkami

Obraz
© 123RF.COM
  • podwójna pierś z kurczaka,
  • 400 g małych pieczarek,
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • 3 łyżki gęstej śmietany,
  • mała marchewka,
  • cebula,
  • świeży tymianek i natka pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku.

Piersi z kurczaka umyj, osusz, oprósz solą i pieprzem. Pieczarki oczyść, obierz i pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim filety z kurczaka, a następnie przełóż na talerzyk. Na ten sam olej wrzuć posiekaną cebulkę, startą marchewkę oraz pokrojone pieczarki i podsmaż wszystko na złoty kolor. Ponownie włóż kurczaka, dodaj śmietanę, zmniejsz ogień i duś przez 10 min. Danie podawaj posypane świeżym tymiankiem i natką pietruszki.

/ 5Pieczarki faszerowane

Obraz
© 123RF.COM
  • 12 dużych pieczarek,
  • 4 plastry szynki,
  • cebula,
  • 40 g ulubionego sera pleśniowego,
  • 20 g parmezanu,
  • łyżka oleju rzepakowego,
  • natka pietruszki,
  • świeży tymianek,
  • ząbek czosnku,
  • chili,
  • sól i pieprz do smaku.

Pieczarki oczyść, umyj i odetnij nóżki. Cebulkę wraz z czosnkiem posiekaj i podsmaż na oleju, a następnie dodaj pokrojoną w kosteczkę szynkę i jeszcze chwilę podsmaż. Odcięte wcześniej nóżki pieczarek pokrój i wrzuć na patelnię, a na koniec dopraw chili, solą i pieprzem. Zawartość patelni odstaw na chwilę, by ostygła. W tym czasie ser pleśniowy pokrój w kosteczkę, parmezan zetrzyj na drobnych oczkach tarki, a następnie wymieszaj z farszem, którym wypełnij kapelusze pieczarek. Teraz poukładaj wszystkie pieczarki na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i piecz przez 15 min. w temperaturze 165 st. Przed podaniem obsyp pieczarki pietruszką i świeżym tymiankiem. Gotowe.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia