Prosto i smacznie
Pieczarki to bardzo wdzięczny temat w kuchni. Można je wykorzystywać na wiele sposobów. Świeże świetnie sprawdzą się na surowo w sałatkach. Doskonale smakują także smażone, pieczone czy gotowane. Mogą grać pierwsze skrzypce na talerzu, jednak jako dodatek będą równie smaczne. Dlatego w ramach cotygodniowego cyklu "Szybkie gotowanie" mamy dla was kilka najlepszych przepisów na błyskawiczne dania z dodatkiem tych grzybów. Zapraszamy i życzymy smacznych efektów.
Chrupiące pieczarki w cieście serowym
- ½ kg pieczarek,
- 3 jajka,
- 15 dag żółtego sera,
- ½ łyżeczki oregano,
- 3 płaskie łyżki mąki,
- 5 łyżek bułki tartej,
- szczypta soli i pieprzu.
Do miseczki wbij jajka, wsyp mąkę, przyprawy oraz starty ser i wszystko wymieszaj przy pomocy miksera. Pieczarki, oczyść, umyj i każdą zamocz w cieście, a następnie obtocz w bułce tartej. Pieczarki smaż na rozgrzanym oleju. Pamiętaj, że oleju musi być trochę więcej, ponieważ pieczarki muszą w nim lekko pływać. Kiedy będą już usmażone na złoto, przełóż je na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, by pozbyć sie nadmiaru tłuszczu. Zajadaj, póki są jeszcze ciepłe.
Zupa pieczarkowa
- 2 l bulionu warzywnego,
- 300 g grzybów,
- 2 ziemniaki,
- pietruszka,
- por,
- cebula,
- ¼ szklanki śmietanki 30 proc.,
- łyżka masła,
- świeży tymianek lub natka pietruszki.
Pieczarki oraz warzywa obierz, umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Na maśle podsmaż cebulkę, a kiedy się zeszkli, dodaj pokrojone pieczarki i pora. W bulionie warzywnym ugotuj ziemniaki oraz pietruszkę, a kiedy będą prawie miękkie, dodaj zawartość patelni (zostaw kilka grzybków do dekoracji) i gotuj przez 25 min. Na koniec zmiksuj na gładki krem i dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dolej trochę kremówki i zamieszaj. Rozlej zupę na talerze, dodaj do każdej porcji po kilka łyżek śmietanki i po gałązce tymianku. Smacznego!
Kurczak z pieczarkami
- podwójna pierś z kurczaka,
- 400 g małych pieczarek,
- olej rzepakowy do smażenia,
- 3 łyżki gęstej śmietany,
- mała marchewka,
- cebula,
- świeży tymianek i natka pietruszki,
- sól i pieprz do smaku.
Piersi z kurczaka umyj, osusz, oprósz solą i pieprzem. Pieczarki oczyść, obierz i pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim filety z kurczaka, a następnie przełóż na talerzyk. Na ten sam olej wrzuć posiekaną cebulkę, startą marchewkę oraz pokrojone pieczarki i podsmaż wszystko na złoty kolor. Ponownie włóż kurczaka, dodaj śmietanę, zmniejsz ogień i duś przez 10 min. Danie podawaj posypane świeżym tymiankiem i natką pietruszki.
Pieczarki faszerowane
- 12 dużych pieczarek,
- 4 plastry szynki,
- cebula,
- 40 g ulubionego sera pleśniowego,
- 20 g parmezanu,
- łyżka oleju rzepakowego,
- natka pietruszki,
- świeży tymianek,
- ząbek czosnku,
- chili,
- sól i pieprz do smaku.
Pieczarki oczyść, umyj i odetnij nóżki. Cebulkę wraz z czosnkiem posiekaj i podsmaż na oleju, a następnie dodaj pokrojoną w kosteczkę szynkę i jeszcze chwilę podsmaż. Odcięte wcześniej nóżki pieczarek pokrój i wrzuć na patelnię, a na koniec dopraw chili, solą i pieprzem. Zawartość patelni odstaw na chwilę, by ostygła. W tym czasie ser pleśniowy pokrój w kosteczkę, parmezan zetrzyj na drobnych oczkach tarki, a następnie wymieszaj z farszem, którym wypełnij kapelusze pieczarek. Teraz poukładaj wszystkie pieczarki na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i piecz przez 15 min. w temperaturze 165 st. Przed podaniem obsyp pieczarki pietruszką i świeżym tymiankiem. Gotowe.