6 sposobów na kurczaka

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 7Poznaj proste i smaczne przepisy

Obraz
© 123RF.COM

Dobrze przygotowane mięso z kurczaka jest smaczne i delikatne. Stwarza też wiele możliwości w kuchni - można je smażyć, gotować, piec, grillować. Jest jednym z najczęściej jedzonych rodzajów mięsa w Polsce. Statystyczny Polak zjada rocznie aż 27 kg kurczaka. Więcej jemy tylko wieprzowiny. Panuje przekonanie, że drób pochodzący z chowu przemysłowego jest nafaszerowany antybiotykami, dorasta w koszmarnych warunkach i w stresie. To prawda, dlatego, aby zminimalizować ryzyko zjedzenia mięsa z chorego kurczaka, wybierajmy drób z chowu ekologicznego. Przed zakupem sprawdzajmy pochodzenie mięsa. Wszystko leży w naszych rękach. Kiedy przestaniemy kupować niezdrowe i nieetyczne wyprodukowane mięso, wielkie fermy zaczną upadać.

/ 7Pierś z kurczaka z warzywami zapiekana pod warkoczem ciasta francuskiego

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki: opakowanie ciasta francuskiego, filet z kurczaka, brokuł, 100 g żółtego sera, 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz ziołowy, pomidor, cebula, jajko, olej do smażenia.
Przygotowanie: pierś z kurczaka pokrój w bardzo drobne kawałki i podsmaż na oleju z cebulą pokrojoną w piórka. Dopraw solą i pieprze. Brokuła podziel na mniejsze różyczki i gotuj przez 5 min w lekko osolonej wodzie. Pomidora sparz, obierz go ze skórki, pokrój w mniejsze kawałki i podsmaż na patelni, aż wyparuje z niego część wody. Na blasze rozłóż papier do pieczenia, a na nim ciasto francuskie. Boki ciasta potnij w paski - z obu stron do 1/3 szerokości ciasta, tak by środkowa część nie była pocięta. Środkowy pas ciasta posmaruj przygotowaną pastą pomidorową, a na nim poukładaj brokuła i kurczaka z cebulką. Wszytko posyp tartym żółtym serem i posiekaną natką pietruszki. Paski ciasta zakładaj naprzemiennie na środek z nadzieniem tak, by powstał warkocz. Jajko roztrzep widelcem i posmaruj nim wierzch ciasta. Blachę z piersią z kurczaka i warzywami pod warkoczem ciasta francuskiego wstaw na 15-18 min. do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.

/ 7Aksamitna zupa

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki: litr bulionu warzywnego, pierś kurczaka, cebula, marchewka, 4 ziemniaki, 2 ząbki czosnku, 4 łyżki gęstej śmietany, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, słodka papryka, 2 łyżki klarowanego masła.
Przygotowanie: w garnku rozgrzej masło. Cebulę pokrój w piórka i zeszklij. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz marchewkę. Smaż razem przez chwilę. Wlej bulion. Kurczaka opłucz i pokrój w kostkę. Mięso wraz z przyprawami przełóż do garnka. Gotuj przez 20-30 minut. Wyłów liście laurowe i ziele angielskie. Dodaj śmietanę, zblenduj na gładki krem. Podawaj z grzankami i natką pietruszki.

/ 7Smakowite muffiny

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki: pierś kurczaka, 10 suszonych pomidorów, garść zielonych oliwek, kubek jogurtu greckiego, 2 szklanki mąki, 2 jajka, pół szklanki oleju lub majonezu, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka papryka.
Przygotowanie: pierś z kurczaka opłucz, osusz i pokrój w drobną kostkę. Mięso skrop olejem, oprósz papryką, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem i usmaż na rozgrzanej patelni na złoty kolor. Pomidory i oliwki posiekaj. W jednej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i łyżeczką ziół prowansalskich. W drugiej połącz jajka, olej lub majonez i jogurt. Płynne składniki wlej do suchych i wymieszaj. Dodaj kurczaka, pomidory i oliwki. Wymieszaj. Formę do muffinek wyłóż papilotkami. Napełnij je ciastem. Muffinki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecze przez 30 min.

/ 7Siekane kotlety z warzywami

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki: podwójna pierś z kurczaka, pół puszki kukurydzy konserwowej, czerwona papryka, 2 jajka, 4 łyżki mąki, 2 łyżki majonezu,100 g startego żółtego sera, sól, pieprz, mielona papryka, zioła prowansalskie, olej do smażenia.
Przygotowanie: mięso opłucz, oczyść i pokrój w drobną kostkę. W misce wymieszaj kurczaka, żółty ser, kukurydzę, mąkę, pokrojoną drobno paprykę, jajka, majonez i przyprawy. Odstaw na 30 min. do lodówki. Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto i smaż z obu stron na złoty kolor. Podawaj z ziemniakami lub ryżem i ulubioną surówką.

/ 7Sałatka ze szpinakiem

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki: podwójna pierś kurczaka, 400 g liści młodego szpinaku, 12 pomidorków koktajlowych, 100 g sera feta, garść pestek słonecznika, sól, pieprz, słodka papryka, tymianek, czosnek granulowany, 3 łyżki oliwy z oliwek, 3 łyżki soku z cytryny, łyżeczka miodu, olej.
Przygotowanie: kurczaka opłucz, oczyść, podziel na mniejsze kawałki. Natrzyj olejem, przyprawami i odstaw na 30 minut do lodówki. Po tym czasie usmaż mięso na patelni lub zgrilluj. Szpinak opłucz, odsącz z nadmiaru wody i przełóż do dużej miski. Dodaj przekrojone na pół pomidorki i pokruszony ser. Pestki podpraż na suchej patelni. Z oliwy, soku z cytryny i miodu przygotuj sos, dopraw go solą i pieprzem. Kurczaka pokrój w paski, dodaj do miski. Wymieszaj. Całość polej sosem i posyp słonecznikiem.

/ 7Aromatyczny kurczak z pomarańczą i rozmarynem

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki: cały kurczak, pół kostki masła, 2 duże pomarańcze, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, kilka gałązek rozmarynu, łyżka suszonego rozmaryny, 3 łyżki miodu.
Przygotowanie: kurczaka umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Czosnek przeciśnij przez praskę, połącz z masłem, solą, pieprzem i suszonym rozmarynem. Oddziel skórę na piersiach i udach. Tak powstałe „kieszonki” wypełnij masłem ziołowym. Masło umieść także w kurczaku. Pomarańcze wyszoruj, pokrój na ćwiartki i włóż do wnętrza kurczaka. Wierzch nasmaruj miodem. Włóż do naczynia żaroodpornego, obłóż świeżym rozmarynem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec przez 1 godzinę i 50 min. Co jakiś czas polewaj kurczaka powstałym płynem. Po upieczeniu wyciągnij kurczaka z naczynia, połóż na talerzu, nakryj folią aluminiową i odstaw na 10 min.

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji