6 sposobów na kurczaka

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 7Poznaj proste i smaczne przepisy

Obraz
© 123RF.COM

Dobrze przygotowane mięso z kurczaka jest smaczne i delikatne. Stwarza też wiele możliwości w kuchni - można je smażyć, gotować, piec, grillować. Jest jednym z najczęściej jedzonych rodzajów mięsa w Polsce. Statystyczny Polak zjada rocznie aż 27 kg kurczaka. Więcej jemy tylko wieprzowiny. Panuje przekonanie, że drób pochodzący z chowu przemysłowego jest nafaszerowany antybiotykami, dorasta w koszmarnych warunkach i w stresie. To prawda, dlatego, aby zminimalizować ryzyko zjedzenia mięsa z chorego kurczaka, wybierajmy drób z chowu ekologicznego. Przed zakupem sprawdzajmy pochodzenie mięsa. Wszystko leży w naszych rękach. Kiedy przestaniemy kupować niezdrowe i nieetyczne wyprodukowane mięso, wielkie fermy zaczną upadać.

/ 7Pierś z kurczaka z warzywami zapiekana pod warkoczem ciasta francuskiego

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki: opakowanie ciasta francuskiego, filet z kurczaka, brokuł, 100 g żółtego sera, 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz ziołowy, pomidor, cebula, jajko, olej do smażenia.
Przygotowanie: pierś z kurczaka pokrój w bardzo drobne kawałki i podsmaż na oleju z cebulą pokrojoną w piórka. Dopraw solą i pieprze. Brokuła podziel na mniejsze różyczki i gotuj przez 5 min w lekko osolonej wodzie. Pomidora sparz, obierz go ze skórki, pokrój w mniejsze kawałki i podsmaż na patelni, aż wyparuje z niego część wody. Na blasze rozłóż papier do pieczenia, a na nim ciasto francuskie. Boki ciasta potnij w paski - z obu stron do 1/3 szerokości ciasta, tak by środkowa część nie była pocięta. Środkowy pas ciasta posmaruj przygotowaną pastą pomidorową, a na nim poukładaj brokuła i kurczaka z cebulką. Wszytko posyp tartym żółtym serem i posiekaną natką pietruszki. Paski ciasta zakładaj naprzemiennie na środek z nadzieniem tak, by powstał warkocz. Jajko roztrzep widelcem i posmaruj nim wierzch ciasta. Blachę z piersią z kurczaka i warzywami pod warkoczem ciasta francuskiego wstaw na 15-18 min. do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.

/ 7Aksamitna zupa

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki: litr bulionu warzywnego, pierś kurczaka, cebula, marchewka, 4 ziemniaki, 2 ząbki czosnku, 4 łyżki gęstej śmietany, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, słodka papryka, 2 łyżki klarowanego masła.
Przygotowanie: w garnku rozgrzej masło. Cebulę pokrój w piórka i zeszklij. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz marchewkę. Smaż razem przez chwilę. Wlej bulion. Kurczaka opłucz i pokrój w kostkę. Mięso wraz z przyprawami przełóż do garnka. Gotuj przez 20-30 minut. Wyłów liście laurowe i ziele angielskie. Dodaj śmietanę, zblenduj na gładki krem. Podawaj z grzankami i natką pietruszki.

/ 7Smakowite muffiny

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki: pierś kurczaka, 10 suszonych pomidorów, garść zielonych oliwek, kubek jogurtu greckiego, 2 szklanki mąki, 2 jajka, pół szklanki oleju lub majonezu, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka papryka.
Przygotowanie: pierś z kurczaka opłucz, osusz i pokrój w drobną kostkę. Mięso skrop olejem, oprósz papryką, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem i usmaż na rozgrzanej patelni na złoty kolor. Pomidory i oliwki posiekaj. W jednej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i łyżeczką ziół prowansalskich. W drugiej połącz jajka, olej lub majonez i jogurt. Płynne składniki wlej do suchych i wymieszaj. Dodaj kurczaka, pomidory i oliwki. Wymieszaj. Formę do muffinek wyłóż papilotkami. Napełnij je ciastem. Muffinki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecze przez 30 min.

/ 7Siekane kotlety z warzywami

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki: podwójna pierś z kurczaka, pół puszki kukurydzy konserwowej, czerwona papryka, 2 jajka, 4 łyżki mąki, 2 łyżki majonezu,100 g startego żółtego sera, sól, pieprz, mielona papryka, zioła prowansalskie, olej do smażenia.
Przygotowanie: mięso opłucz, oczyść i pokrój w drobną kostkę. W misce wymieszaj kurczaka, żółty ser, kukurydzę, mąkę, pokrojoną drobno paprykę, jajka, majonez i przyprawy. Odstaw na 30 min. do lodówki. Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto i smaż z obu stron na złoty kolor. Podawaj z ziemniakami lub ryżem i ulubioną surówką.

/ 7Sałatka ze szpinakiem

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki: podwójna pierś kurczaka, 400 g liści młodego szpinaku, 12 pomidorków koktajlowych, 100 g sera feta, garść pestek słonecznika, sól, pieprz, słodka papryka, tymianek, czosnek granulowany, 3 łyżki oliwy z oliwek, 3 łyżki soku z cytryny, łyżeczka miodu, olej.
Przygotowanie: kurczaka opłucz, oczyść, podziel na mniejsze kawałki. Natrzyj olejem, przyprawami i odstaw na 30 minut do lodówki. Po tym czasie usmaż mięso na patelni lub zgrilluj. Szpinak opłucz, odsącz z nadmiaru wody i przełóż do dużej miski. Dodaj przekrojone na pół pomidorki i pokruszony ser. Pestki podpraż na suchej patelni. Z oliwy, soku z cytryny i miodu przygotuj sos, dopraw go solą i pieprzem. Kurczaka pokrój w paski, dodaj do miski. Wymieszaj. Całość polej sosem i posyp słonecznikiem.

/ 7Aromatyczny kurczak z pomarańczą i rozmarynem

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki: cały kurczak, pół kostki masła, 2 duże pomarańcze, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, kilka gałązek rozmarynu, łyżka suszonego rozmaryny, 3 łyżki miodu.
Przygotowanie: kurczaka umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Czosnek przeciśnij przez praskę, połącz z masłem, solą, pieprzem i suszonym rozmarynem. Oddziel skórę na piersiach i udach. Tak powstałe „kieszonki” wypełnij masłem ziołowym. Masło umieść także w kurczaku. Pomarańcze wyszoruj, pokrój na ćwiartki i włóż do wnętrza kurczaka. Wierzch nasmaruj miodem. Włóż do naczynia żaroodpornego, obłóż świeżym rozmarynem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec przez 1 godzinę i 50 min. Co jakiś czas polewaj kurczaka powstałym płynem. Po upieczeniu wyciągnij kurczaka z naczynia, połóż na talerzu, nakryj folią aluminiową i odstaw na 10 min.

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem