Poznaj proste i smaczne przepisy
Dobrze przygotowane mięso z kurczaka jest smaczne i delikatne. Stwarza też wiele możliwości w kuchni - można je smażyć, gotować, piec, grillować. Jest jednym z najczęściej jedzonych rodzajów mięsa w Polsce. Statystyczny Polak zjada rocznie aż 27 kg kurczaka. Więcej jemy tylko wieprzowiny. Panuje przekonanie, że drób pochodzący z chowu przemysłowego jest nafaszerowany antybiotykami, dorasta w koszmarnych warunkach i w stresie. To prawda, dlatego, aby zminimalizować ryzyko zjedzenia mięsa z chorego kurczaka, wybierajmy drób z chowu ekologicznego. Przed zakupem sprawdzajmy pochodzenie mięsa. Wszystko leży w naszych rękach. Kiedy przestaniemy kupować niezdrowe i nieetyczne wyprodukowane mięso, wielkie fermy zaczną upadać.
Pierś z kurczaka z warzywami zapiekana pod warkoczem ciasta francuskiego
Składniki: opakowanie ciasta francuskiego, filet z kurczaka, brokuł, 100 g żółtego sera, 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz ziołowy, pomidor, cebula, jajko, olej do smażenia.
Przygotowanie: pierś z kurczaka pokrój w bardzo drobne kawałki i podsmaż na oleju z cebulą pokrojoną w piórka. Dopraw solą i pieprze. Brokuła podziel na mniejsze różyczki i gotuj przez 5 min w lekko osolonej wodzie. Pomidora sparz, obierz go ze skórki, pokrój w mniejsze kawałki i podsmaż na patelni, aż wyparuje z niego część wody. Na blasze rozłóż papier do pieczenia, a na nim ciasto francuskie. Boki ciasta potnij w paski - z obu stron do 1/3 szerokości ciasta, tak by środkowa część nie była pocięta. Środkowy pas ciasta posmaruj przygotowaną pastą pomidorową, a na nim poukładaj brokuła i kurczaka z cebulką. Wszytko posyp tartym żółtym serem i posiekaną natką pietruszki. Paski ciasta zakładaj naprzemiennie na środek z nadzieniem tak, by powstał warkocz. Jajko roztrzep widelcem i posmaruj nim wierzch ciasta. Blachę z piersią z kurczaka i warzywami pod warkoczem ciasta francuskiego wstaw na 15-18 min. do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
Aksamitna zupa
Składniki: litr bulionu warzywnego, pierś kurczaka, cebula, marchewka, 4 ziemniaki, 2 ząbki czosnku, 4 łyżki gęstej śmietany, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, słodka papryka, 2 łyżki klarowanego masła.
Przygotowanie: w garnku rozgrzej masło. Cebulę pokrój w piórka i zeszklij. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz marchewkę. Smaż razem przez chwilę. Wlej bulion. Kurczaka opłucz i pokrój w kostkę. Mięso wraz z przyprawami przełóż do garnka. Gotuj przez 20-30 minut. Wyłów liście laurowe i ziele angielskie. Dodaj śmietanę, zblenduj na gładki krem. Podawaj z grzankami i natką pietruszki.
Smakowite muffiny
Składniki: pierś kurczaka, 10 suszonych pomidorów, garść zielonych oliwek, kubek jogurtu greckiego, 2 szklanki mąki, 2 jajka, pół szklanki oleju lub majonezu, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka papryka.
Przygotowanie: pierś z kurczaka opłucz, osusz i pokrój w drobną kostkę. Mięso skrop olejem, oprósz papryką, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem i usmaż na rozgrzanej patelni na złoty kolor. Pomidory i oliwki posiekaj. W jednej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i łyżeczką ziół prowansalskich. W drugiej połącz jajka, olej lub majonez i jogurt. Płynne składniki wlej do suchych i wymieszaj. Dodaj kurczaka, pomidory i oliwki. Wymieszaj. Formę do muffinek wyłóż papilotkami. Napełnij je ciastem. Muffinki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecze przez 30 min.
Siekane kotlety z warzywami
Składniki: podwójna pierś z kurczaka, pół puszki kukurydzy konserwowej, czerwona papryka, 2 jajka, 4 łyżki mąki, 2 łyżki majonezu,100 g startego żółtego sera, sól, pieprz, mielona papryka, zioła prowansalskie, olej do smażenia.
Przygotowanie: mięso opłucz, oczyść i pokrój w drobną kostkę. W misce wymieszaj kurczaka, żółty ser, kukurydzę, mąkę, pokrojoną drobno paprykę, jajka, majonez i przyprawy. Odstaw na 30 min. do lodówki. Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto i smaż z obu stron na złoty kolor. Podawaj z ziemniakami lub ryżem i ulubioną surówką.
Sałatka ze szpinakiem
Składniki: podwójna pierś kurczaka, 400 g liści młodego szpinaku, 12 pomidorków koktajlowych, 100 g sera feta, garść pestek słonecznika, sól, pieprz, słodka papryka, tymianek, czosnek granulowany, 3 łyżki oliwy z oliwek, 3 łyżki soku z cytryny, łyżeczka miodu, olej.
Przygotowanie: kurczaka opłucz, oczyść, podziel na mniejsze kawałki. Natrzyj olejem, przyprawami i odstaw na 30 minut do lodówki. Po tym czasie usmaż mięso na patelni lub zgrilluj. Szpinak opłucz, odsącz z nadmiaru wody i przełóż do dużej miski. Dodaj przekrojone na pół pomidorki i pokruszony ser. Pestki podpraż na suchej patelni. Z oliwy, soku z cytryny i miodu przygotuj sos, dopraw go solą i pieprzem. Kurczaka pokrój w paski, dodaj do miski. Wymieszaj. Całość polej sosem i posyp słonecznikiem.
Aromatyczny kurczak z pomarańczą i rozmarynem
Składniki: cały kurczak, pół kostki masła, 2 duże pomarańcze, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, kilka gałązek rozmarynu, łyżka suszonego rozmaryny, 3 łyżki miodu.
Przygotowanie: kurczaka umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Czosnek przeciśnij przez praskę, połącz z masłem, solą, pieprzem i suszonym rozmarynem. Oddziel skórę na piersiach i udach. Tak powstałe „kieszonki” wypełnij masłem ziołowym. Masło umieść także w kurczaku. Pomarańcze wyszoruj, pokrój na ćwiartki i włóż do wnętrza kurczaka. Wierzch nasmaruj miodem. Włóż do naczynia żaroodpornego, obłóż świeżym rozmarynem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec przez 1 godzinę i 50 min. Co jakiś czas polewaj kurczaka powstałym płynem. Po upieczeniu wyciągnij kurczaka z naczynia, połóż na talerzu, nakryj folią aluminiową i odstaw na 10 min.