Pieczarki faszerowane
Składniki:
- 12 dużych pieczarek,
- 4 plastry szynki,
- cebula,
- 40 g ulubionego sera pleśniowego,
- 20 g parmezanu,
- łyżka oleju rzepakowego,
- natka pietruszki,
- świeży tymianek,
- ząbek czosnku,
- chili,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Pieczarki oczyść, umyj i odetnij nóżki. Cebulkę wraz z czosnkiem posiekaj i podsmaż na oleju, a następnie dodaj pokrojoną w kosteczkę szynkę i jeszcze chwilę podsmaż. Odcięte wcześniej nóżki pieczarek pokrój i wrzuć na patelnię, a na koniec dopraw chili, solą i pieprzem. Zawartość patelni odstaw na chwilę, by ostygła. W tym czasie ser pleśniowy pokrój w kosteczkę, parmezan zetrzyj na drobnych oczkach tarki, a następnie wymieszaj z farszem, którym wypełnij kapelusze pieczarek. Teraz poukładaj wszystkie pieczarki na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i piecz przez 15 min. w temperaturze 165 st. Przed podaniem obsyp pieczarki pietruszką i świeżym tymiankiem. Gotowe.