Dania: Risalamande
Ten świąteczny deser spożywany w Danii w okresie Bożego Narodzenia jest przyrządzany na bazie puddingu ryżowego, słodkiej śmietanki, cukru, mleka, wanilii oraz posiekanych migdałów, a serwowany z gorącym wiśniowym, truskawkowym albo malinowym sosem (czasem wzbogaca się go alkoholem). Tradycja serwowania risalamande przez Duńczyków sięga XIX wieku. Przysmak zyskał olbrzymią popularność po II wojnie światowej, gdy łatwo dostępne stały się jego składniki - wcześniej uchodził za deser raczej ekskluzywny. Można się również spotkać z zapisem "ris a la mande". Nazwa pochodzi od francuskiego "riz a l’amande" oznaczającego "ryż z migdałami". Co ciekawe, w Szwecji deser nazywany jest "ris a la Malta". W jednym z deserów umieszcza się tam migdał - osoba, która go znajdzie, weźmie
ślub przed kolejnym Bożym Narodzeniem.