Finlandia: Rosolli
Na bożonarodzeniowym stole Polaka zazwyczaj jest miejsce na sałatkę jarzynową. Finowie mają rosolli - sałatkę, której podstawą się gotowane buraki oraz warzywa. Żeby przygotować ten świąteczny smakołyk, ugotowane i ostudzone warzywa (buraki, marchew, ziemniaki) należy pokroić w niedużą kostkę i połączyć z posiekanym jabłkiem, ogórkiem kiszonym, cebulą. Można dodać też marynowane śledzie oraz ugotowane na twardo jajko. Produkty układa się warstwami, a te przesypuje solą oraz pieprzem. Tak przygotowaną sałatkę trzeba zalać sosem przygotowanym na bazie śmietanki, octu, bulionu, doprawionym solą i cukrem. W niektórych wersjach sos podaje się w osobnej miseczce. Sałatka najlepiej smakuje z chlebem. Rosolli podobna jest do sałatki winegret znanej w kuchni rosyjskiej i ukraińskiej.
Sama nazwa pochodzi od rosyjskiego słowa "rassoł", co tłumaczy się jako "posolony".