Metody suszenia i konserwanty
Na jakość produktu duży wpływ na sposób usunięcia wody z owoców. Dawniej były one suszone na słońcu lub na piecach kaflowych. Dziś, by skrócić cały proces, używa się do tego specjalnych suszarek, które eliminują wodą "dmuchając" gorącym powietrzem. Tak wysoka temperatura niestety niszczy niektóre witaminy, zwłaszcza witaminy C, witaminy z grupy B oraz kwas foliowy. Dlatego suszone owoce nie mogą w pełni zastąpić świeżych, jednak są zdrowym dodatkiem do diety. Tak samo jak w przypadku świeżych, każdy z suszonych owoców ma trochę inne właściwości i zastosowanie.
Większość dostępnych na rynku suszonych owoców zawiera w swoim składzie dwutlenek siarki. Ma on działanie konserwujące i chroni przed rozwojem bakterii, drożdży oraz pleśni. Zapobiega także ciemnieniu owoców. W niewielkich ilościach, dwutlenek siarki nie jest toksyczny, jednak może on wywołać reakcje alergiczne. Jeśli jesteśmy uczuleni na ten produkt lub chcemy go unikać, powinniśmy szukać informacji o siarkowaniu na etykiecie. Jeśli nie mamy takiej możliwości, zwróćmy uwagę na wygląd owoców. Te bez konserwantu będą miały ciemniejszą, mniej atrakcyjną barwę. Różnica jest szczególnie widoczna w przypadku suszonych moreli.