Suszone kontra świeże, czyli przyglądamy się owocom
Są zdrowe, smaczne i niezwykle uniwersalne. Bez względu na to czy sięgamy po owoce świeże czy suszone, dostarczamy organizmowi cennych składników odżywczych. Nie znaczy to jednak, że surowa śliwka będzie smakowała tak samo jak po usunięciu z niej znacznej części wody. Także zastosowanie i właściwości obu produktów będą się różniły. O porównanie świeżych i suszonych owoców poprosiliśmy naszą ekspertkę, Maję Lewandowską z poradni dietetycznej Naturhouse Morena, która specjalnie dla naszych czytelników, przygotowała krótki informator o owocach - tych świeżych i suszonych.
Przewodnik po suszonych owocach
Są zdrowe, smaczne i niezwykle uniwersalne. Bez względu na to czy sięgamy po owoce świeże czy suszone, dostarczamy organizmowi cennych składników odżywczych. Nie znaczy to jednak, że surowa śliwka będzie smakowała tak samo jak po usunięciu z niej znacznej części wody. Także zastosowanie i właściwości obu produktów będą się różniły. O porównanie świeżych i suszonych owoców poprosiliśmy naszą ekspertkę, Maję Lewandowską z poradni dietetycznej Naturhouse Morena, która specjalnie dla naszych czytelników, przygotowała krótki informator o owocach - tych świeżych i suszonych.
Energetyczny owoc w pigułce
Suszone owoce zawierają około trzy razy mniej wody niż ich świeże odpowiedniki, które składają się w niej w 85-95 procentach. W wyniku usunięcia wody, zmniejsza się więc także wielkość produktu oraz jego masa. Łatwo więc przewidzieć, że wszystkie składniki odżywcze, ale także kalorie w suszonym owocu są mocno skoncentrowane, co ma swoje dobre i złe strony. Ze względu na dużą koncentrację węglowodanów (od 40 do 70 proc.), suszone owoce stanowią doskonałe źródło energii. Gdy jesteśmy wyczerpani - na przykład intensywnym długotrwałym wysiłkiem fizycznym lub psychicznym - suszone owoce pomogą nam szybko "doładować baterie". Jednocześnie zawarty w suszonych owocach potas pomaga skutecznie zwalczać skurcze mięśni spowodowane wysiłkiem oraz osiągnąć wysoką sprawność umysłową podczas egzaminów.
Zdrowe, ale kaloryczne
Najcenniejszymi składnikami świeżych owoców są antyutleniacze, a także całe bogactwo witamin z grupy B oraz witaminy A i C. Suszone owoce mają z kolei większą zawartość błonnika na 100 g produktu. Są także bogate w potas, miedź, żelazo i mangan. Obie wersje produktów zawierają witaminy A i C, jednak witaminy z grupy B najczęściej przepadają po dodaniu do owoców konserwantów.
Suszone owoce są zdrową i smaczną przekąską. Mimo to osoby na diecie powinny ograniczyć ich ilość, bo są bardzo kaloryczne. 100 g suszonych owoców to prawie 300 kalorii i około 70 g cukru. Przeciętnie tyle samo świeżego owocu to 60-80 kalorii i około 15 g cukru. Dlatego nie powinniśmy spożywać tylu suszonych owoców, ile zjedlibyśmy świeżych, czyli w stosunku wagowym 1:1 (100 g suszonych owoców zamiast 100 g świeżych owoców).
O ile świeże owoce mogą stanowić samodzielny posiłek, albo być jego podstawą np. jabłko na drugie na śniadanie, o tyle suszone raczej traktujmy jako dodatek np. do owsianki, jogurtu, sałatki, kompotu, ale także mięs czy bigosu. W ten sposób oddadzą nam to co najlepsze - czyli swój wspaniały smak, a także cenne składniki, nie zwiększając wyraźnie kaloryczności dania.
Metody suszenia i konserwanty
Na jakość produktu duży wpływ na sposób usunięcia wody z owoców. Dawniej były one suszone na słońcu lub na piecach kaflowych. Dziś, by skrócić cały proces, używa się do tego specjalnych suszarek, które eliminują wodą "dmuchając" gorącym powietrzem. Tak wysoka temperatura niestety niszczy niektóre witaminy, zwłaszcza witaminy C, witaminy z grupy B oraz kwas foliowy. Dlatego suszone owoce nie mogą w pełni zastąpić świeżych, jednak są zdrowym dodatkiem do diety. Tak samo jak w przypadku świeżych, każdy z suszonych owoców ma trochę inne właściwości i zastosowanie.
Większość dostępnych na rynku suszonych owoców zawiera w swoim składzie dwutlenek siarki. Ma on działanie konserwujące i chroni przed rozwojem bakterii, drożdży oraz pleśni. Zapobiega także ciemnieniu owoców. W niewielkich ilościach, dwutlenek siarki nie jest toksyczny, jednak może on wywołać reakcje alergiczne. Jeśli jesteśmy uczuleni na ten produkt lub chcemy go unikać, powinniśmy szukać informacji o siarkowaniu na etykiecie. Jeśli nie mamy takiej możliwości, zwróćmy uwagę na wygląd owoców. Te bez konserwantu będą miały ciemniejszą, mniej atrakcyjną barwę. Różnica jest szczególnie widoczna w przypadku suszonych moreli.
Rodzynki
Suszone winogrona zachowują najcenniejszy składnik świeżych owoców - resweratrol. Rodzynki wyróżnia także bogactwo niezbędnego do prawidłowej pracy tarczycy jodu oraz regulującego równowagę kwasowo-zasadową fosforu. Suszone owoce obniżają też poziom cholesterolu, zmniejszają ryzyko wystąpienia osteoporozy, zawału i udaru mózgu. Ze względu na to, że chronią przed wystąpieniem raka prostaty, polecane są mężczyznom. Z kolei kobiety powinny włączyć je do diety, bo zawarty w nich wapń chroni kości przed odwapnieniem, co jest częstą dolegliwością w okresie menopauzy.
Figi
Figi są nieocenione w usuwaniu zaparć. Ich skuteczność wynika z dużej - największej spośród suszonych owoców - zawartości błonnika. Owoce te są też doskonałym źródłem cynku, który ma korzystny wpływ na układ hormonalny. Uznawane za afrodyzjak figi polecane są też osobom cierpiącym na wrzody żołądka czy dolegliwości sercowo-naczyniowe.
Daktyle
Dzięki zawartości salicylanów daktyle przeciwdziałają zakrzepom i zmniejszają ryzyko wystąpienia zawału serca. Mają też działanie przeciwbólowe oraz przeciwzapalne. Zawarty w daktylach magnez pomaga zwalczyć stres, a bor łagodzi objawy menopauzy. Z kolei młodsze panie powinny po nie sięgać ze względu na obecne w daktylach żelazo.
Śliwki
Do najcenniejszych składników śliwek należą pektyny i potas. Pektyny pęcznieją w żołądku, przez co na długi czas zapewniają organizmowi uczucie sytości. Z kolei potas reguluje gospodarkę wodną i korzystnie wpływa na ciśnienie krwi. Bogate w cenne minerały, przede wszystkim wapń, magnez i żelazo, śliwki polecane są szczególnie osobom, które nie jedzą mięsa lub cierpią na niedokrwistość.
Morele
Bogate w witaminę A morele mają korzystny wpływ na wzrok. Z kolei obecny w tych owocach przeciwutleniacz likopen opóźnia procesy starzenia się skóry. Składnikiem, który wyróżnia morele spośród innych owoców, jest bor. Pomaga on utrzymać odpowiedni poziom estrogenów, dlatego polecany jest kobietom, które przeszły menopauzę.
Jabłka
Mówi się, że to jedno jabłko dziennie eliminuje wszelkie powody do spotkań z lekarzem. Faktycznie to bardzo zdrowe owoce, które mają wszechstronny, korzystny wpływ na organizm. Obecne w jabłkach pektyny regulują proces trawienia, obniżają poziom cholesterolu i pomagają pozbyć się zalegających resztek pokarmowych i toksyn. Suszone jabłka korzystnie wpływają na układ pokarmowy, poprawiają krążenie krwi, chronią serce i przeciwdziałają miażdżycy.
Banany
Bogate w magnez i potas banany to podstawowy owoc w diecie osób aktywnych. Zapobiegają skurczom mięśni, regulują ciśnienie krwi, dbają o układ nerwowy i poprawiają nastrój. Suszone banany zwalczają też bakterie wywołujące wrzody żołądka. Z kolei obecny z tych owocach tryptofan skutecznie poprawia nastrój.
AD/mp/WP Kuchnia