Zdrowe, ale kaloryczne
Najcenniejszymi składnikami świeżych owoców są antyutleniacze, a także całe bogactwo witamin z grupy B oraz witaminy A i C. Suszone owoce mają z kolei większą zawartość błonnika na 100 g produktu. Są także bogate w potas, miedź, żelazo i mangan. Obie wersje produktów zawierają witaminy A i C, jednak witaminy z grupy B najczęściej przepadają po dodaniu do owoców konserwantów.
Suszone owoce są zdrową i smaczną przekąską. Mimo to osoby na diecie powinny ograniczyć ich ilość, bo są bardzo kaloryczne. 100 g suszonych owoców to prawie 300 kalorii i około 70 g cukru. Przeciętnie tyle samo świeżego owocu to 60-80 kalorii i około 15 g cukru. Dlatego nie powinniśmy spożywać tylu suszonych owoców, ile zjedlibyśmy świeżych, czyli w stosunku wagowym 1:1 (100 g suszonych owoców zamiast 100 g świeżych owoców).
O ile świeże owoce mogą stanowić samodzielny posiłek, albo być jego podstawą np. jabłko na drugie na śniadanie, o tyle suszone raczej traktujmy jako dodatek np. do owsianki, jogurtu, sałatki, kompotu, ale także mięs czy bigosu. W ten sposób oddadzą nam to co najlepsze - czyli swój wspaniały smak, a także cenne składniki, nie zwiększając wyraźnie kaloryczności dania.