Zachować smak na dłużej
Oczywiście grzyby, jak wiele innych produktów, najlepiej smakują, gdy są najświeższe. Jednak jeśli nam się poszczęściło i zbiory okazały się bardzo udane, a nie będziemy mogli użyć całości w tym samym dniu, to najlepiej odstawić grzyby na krótki czas w chłodne, zacienione miejsce, owinięte w płótno lub materiał przepuszczający powietrze.
- Pamiętajmy o kluczowej zasadzie przy każdej obróbce grzybów: nie można ich myć. Nieczystości trzeba usuwać mechanicznie, na przykład pędzelkiem, ponieważ grzyby płukane stracą swoje atuty: smak i aromat - przypomina szef kuchni Knorr Piotr Murawski.
Ogromną zaletą grzybów jest to, że ich niepowtarzalny smak można utrwalić na wiele różnych sposobów. Najpopularniejsze jest suszenie, marynowanie, ale równie dobrze można je zamrozić. Do zostawienia sobie "na potem" wybierajmy te najlepsze okazy, czyli nieuszkodzone, nierobaczywe i stosunkowo świeże, bo to one najlepiej zniosą próbę czasu.