Suszone pomidory - co trzeba wiedzieć, zanim je kupisz?
Włoski przysmak pełen zdrowia
W kuchni można zrobić z nimi praktycznie wszystko. A warto, ponieważ suszone pomidory są bardzo zdrowe i smaczne. Zawierają likopen, cenne witaminy i biopierwiastki. W sklepach dostaniemy suszone pomidory z zalewą albo bez. Często sprzedawane są z dodatkiem kaparów, ziół, żurawiny. Co trzeba o nich wiedzieć przed zakupem?
W kuchni można zrobić z nimi praktycznie wszystko. A warto, ponieważ suszone pomidory są bardzo zdrowe i smaczne. Zawierają likopen, cenne witaminy i biopierwiastki. W sklepach dostaniemy suszone pomidory z zalewą albo bez. Często sprzedawane są z dodatkiem kaparów, ziół, żurawiny. Co trzeba o nich wiedzieć przed zakupem?
- Suszone pomidory zawdzięczamy Włochom. Wymyślono je, aby zachować ich smak i cenne właściwości również na miesiące zimowe. Tradycyjnie owoce schły na dachach; obecnie, aby zaoszczędzić czas, suszy się je również w piekarnikach - opowiada dietetyczka Żaneta Spóz z Naturhouse Warszawa Złote Tarasy.
Ekspertka tłumaczy, że najsmaczniejsze i najzdrowsze są pomidory z naturalnych upraw, które leżakowały na słońcu. Proces suszenia trwa około 10 dni. Do uzyskania 1 kg gotowego produktu trzeba zużyć 8-14 kg świeżych pomidorów. Na koniec zalewa się je roztworem oleju i oliwy z oliwek oraz doprawia.