Jak suszyć grzyby?
Można to robić w tradycyjny sposób, zostawiając na słońcu. Z racji pogody nie mamy takiej możliwości, więc konieczne będzie tradycyjne rozwieszenie ich na nitkach w suchych i zacienionych miejscach w domu. Pamiętajmy żeby do suszenia grzyby nie porcjować na zbyt małe kawałki, bo po wysuszeniu i tak znacząco zmniejszy się ich wielkość. Ponadto owijajmy je gazą, by uniknąć kontaktu z owadami i szkodnikami.
Coraz popularniejsze są także metody szybszego suszenia grzybów. Można to robić za pomocą domowego piekarnika albo urządzeń przeznaczonych specjalnie do suszenia produktów spożywczych. Produkty już wysuszone powinny być przechowywane w szczelnych opakowaniach, chroniących przed działaniem wilgoci.
Grzyby to bardzo wdzięczne produkty do kulinarnej obróbki. Sposobów na ich przygotowanie jest mnóstwo. Świetnie sprawdzą się jako dodatek, główny bohater dania, albo składnik, który da podstawę do przygotowania na przykład wybornego sosu.