Jak suszyć grzyby?
Jesień to najlepszy okres dla zbieraczy grzybów. Pojawiają się opady, ale co ważniejsze dla rozwoju samego grzyba - w powietrzu przez długi czas utrzymuje się wilgoć. Wczesną jesienią możemy liczyć, iż z większym prawdopodobieństwem uda nam się znaleźć prawdziwki, podgrzybki oraz maślaki.
W trakcie grzybobrania trzeba podchodzić do natury z szacunkiem. Każdy okaz należy dokładnie sprawdzić, czy nie należy do gatunków trujących. Nawet najlepszy smak nie jest wart ryzykowania zdrowia, a nawet życia. Dlatego dobrze zaopatrzyć się w bogato ilustrowany atlas grzybów. Nawet najbardziej doświadczeni grzybiarze nie wstydzą się zabrać na wypad po leśne pyszności kilku książkowych pozycji. Jeśli ciągle mamy pewną dozę niepewności, lepiej nie ryzykować i pozostawić okaz. Znaleziony i sprawdzony egzemplarz staramy się delikatnie wykręcić z podłoża i umieścić w... No właśnie, nie może to być pierwszy lepszy pojemnik. Atrybutem każdego grzybiarza powinien być wiklinowy koszyk. Należy się wystrzegać plastikowych wiader, a zwłaszcza toreb z takiego materiału, albowiem w takich warunkach świeżo zebrany grzyb ma utrudniony dostęp do powietrza i istnieje ryzyko, że szybciej nam się zepsuje.