Suszone na sklepowej półce
Czy podobnie powstają suszone produkty spożywcze, po które sięgamy na sklepowe półki? Proces oparty jest na tym samym mechanizmie odparowania wody, różnica tkwi w urządzeniach, w których się suszy surowce, oraz zastosowanych technologiach, które optymalizuje się, dążąc do jak najmniejszych strat składników odżywczych podczas procesu.
Ciekawe jest, że sięgając po wiele na co dzień używanych produktów spożywczych, nie zdajemy sobie sprawy, że powstają w procesie suszenia. Mamy tą świadomość, serwując sobie doskonałą przekąskę z suszonych bananów czy innych owoców. A rodzynki? To przecież suszone winogrona. Także przygotowywane na śniadanie musli to kompozycja płatków zbożowych oraz suszonych owoców. Ale to dopiero początek. Kawa? Kakao? Makaron? Przy ich produkcji także zastosowano proces suszenia. Również mleko w proszku, w tym mleka modyfikowane dla dzieci, również powstało w wyniku tego procesu. Ponadto przyprawy, takie jak liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i wiele innych. Podobnie rzecz się ma z produktami instant, w przypadku których tak często zastanawiamy się: "Co w nich się znajduje". "Głównymi składnikami fixów czy sosów sałatkowych są właśnie suszone warzywa, zioła i przyprawy. To w oparciu o nie tworzone są przez profesjonalnych szefów kuchni receptury produktów" - potwierdza Iwonna Niegowska, żywieniowiec marki Knorr.