Smażone tofu na pęczaku
Składniki: 200 g tofu naturalnego, 1 szklanka pęczaku, dymka, 1 średnia marchewka, 2 łyżki oliwy extra virgin, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka oleju sezamowego, 1 łyżeczka płynnego miodu, 6 łyżek oleju lub masła klarowanego, 1 łyżka ziół prowansalskich do smaku.
Wykonanie: tofu pokroić w kostkę. Połączyć oliwę, ocet i zioła prowansalskie i taką marynatą obtoczyć tofu. Wstawić do lodówki na minimum godzinę. Pęczak ugotować na sypko (w 1,5 szklanki wody bez soli). Dymkę posiekać, marchewkę obrać i pokroić w słupki. Olej rozgrzać na patelni, dorzucić tofu i smażyć ok. 1 minuty. Wymieszać, dodać dymkę i marchew. Dodać miód i ponownie wymieszać. Pęczak wyłożyć na talerz, dodać tofu i warzywa. Skropić olejem sezamowym, doprawić solą wedle uznania.