Stir fry - sposób na pyszne i wartościowe potrawy
Stir-fry oznacza podsmażanie warzyw przez krótki czas w małej ilości tłuszczu na dość dużym ogniu. To doskonała metoda gotowania pozwalająca zachować jędrność i smak produktów.
Szybko i pysznie
Stir fry oznacza podsmażanie warzyw przez krótki czas w małej ilości tłuszczu na dość dużym ogniu. To doskonała metoda gotowania pozwalająca zachować jędrność i smak produktów. Najlepszy do takiego smażenia będzie wok, w którym sprawnie przygotujesz smaczną potrawę. W ten sposób można poddać obróbce termicznej warzywa, mięsa, owoce morza lub tofu w wersji wegańskiej.
- Pozwala zaoszczędzić czas i główną zaletą stir fry jest fakt, że w ten sposób przygotujemy obiad w dosłownie kilka minut. Grunt to pokrojenie i ułożenie produktów wcześniej, w takiej wersji, w jakiej kolejno będą lądować w garnku - radzi japonistka i restauratorka Alicja Than.
Oto zalety stir fry i proste przepisy.
Zalety stir fry
- Co ciekawe, ostatnio podglądałam, jak moja koleżanka Japonka przygotowywała jednogarnkowe danie Nikujaga (sprawdź przepis)
, do którego trafiają drobne kawałki wieprzowiny i marchewka. Miałyśmy polędwiczkę wieprzową i proszę sobie wyobrazić, że ona dodała marchewkę przed mięsem, która chwila moment się ugotuje. I tu widać tę różnicę - w Polsce prędzej zdecydowalibyśmy się na dłuższe gotowanie mięsa, a następnie równie długie gotowanie całości wraz z warzywami. W efekcie otrzymalibyśmy rozgotowany gulasz, a nie aromatyczny, szybki i smaczny posiłek - dodaje Alicja Than.
W dalszej części galerii podpowiadamy, jakie dania można wyczarować metodą stir fry.
Kurczak smażony z brokułami i czerwoną cebulą
Składniki: 2 łyżki oliwy z oliwek, 500 g filetów z piersi kurczaka (bez skóry, pokrojonych w paski), 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu, kilka różyczek brokułów, 2 rozgniecione ząbki czosnku, 4 średnie pieczarki, 1/2 łyżeczki pokruszonego suszonego oregano, 2 łyżki octu balsamicznego.
Wykonanie: podgrzać olej na dużej, głębokiej teflonowej patelni na średnim ogniu. Dodać mięso. Smażyć 4 minuty, aż będzie lekko podsmażone. Posypać pieprzem i połową soli. Zdjąć mięso z patelni. Na tej samej patelni umieścić podzielone na mniejsze cząstki brokuły i pokrojone w plasterki pieczarki. Smażyć około 5 minut, aż zmiękną. Posypać resztą soli. Dodać czosnek. Smażyć pół minuty. Dodać oregano. Smażyć jeszcze minutę. Ponownie dodać mięso. Pokropić octem balsamicznym i jeszcze chwilę podgrzać, a następnie serwować.
Smażone tofu na pęczaku
Składniki: 200 g tofu naturalnego, 1 szklanka pęczaku, dymka, 1 średnia marchewka, 2 łyżki oliwy extra virgin, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka oleju sezamowego, 1 łyżeczka płynnego miodu, 6 łyżek oleju lub masła klarowanego, 1 łyżka ziół prowansalskich do smaku.
Wykonanie: tofu pokroić w kostkę. Połączyć oliwę, ocet i zioła prowansalskie i taką marynatą obtoczyć tofu. Wstawić do lodówki na minimum godzinę. Pęczak ugotować na sypko (w 1,5 szklanki wody bez soli). Dymkę posiekać, marchewkę obrać i pokroić w słupki. Olej rozgrzać na patelni, dorzucić tofu i smażyć ok. 1 minuty. Wymieszać, dodać dymkę i marchew. Dodać miód i ponownie wymieszać. Pęczak wyłożyć na talerz, dodać tofu i warzywa. Skropić olejem sezamowym, doprawić solą wedle uznania.
Smażony makaron z dodatkami
Składniki: 200 g chińskiego makaronu jajecznego, 250 g wołowiny, 2 marchewki, 2 szalotki, 1 mały ząbek czosnku, 3 łyżki sosu sojowego, olej roślinny do smażenia, kiełki do przybrania.
Wykonanie: makaron wrzucić na wątek i gotować ok. dwóch minut. Odcedzić i odstawić na bok. Wołowinę pokroić w cienkie paseczki. W woku rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić mięso i smażyć, aż nabierze brązowego koloru. Mięso przełożyć do miski. Marchewkę obrać i pokroić w słupki. Wlać kolejne 2 łyżki oleju i usmażyć marchewkę stale mieszając, po chwili dodać posiekane szalotki i po 30 sekundach zdjąć z ognia. W misce połączyć warzywa z mięsem. Na patelnię wlać łyżkę oleju, dodać posiekany czosnek. Podsmażyć i wlać sos sojowy z 4 łyżkami wody. Dorzucić makaron i przesmażyć całość przez 5 minut. Na koniec dodać warzywa i mięso. Chwilę podgrzewać i serwować.