Stir fry - sposób na pyszne i wartościowe potrawy

Stir-fry oznacza podsmażanie warzyw przez krótki czas w małej ilości tłuszczu na dość dużym ogniu. To doskonała metoda gotowania pozwalająca zachować jędrność i smak produktów.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 5Szybko i pysznie

Obraz
© 123RF.COM

Stir fry oznacza podsmażanie warzyw przez krótki czas w małej ilości tłuszczu na dość dużym ogniu. To doskonała metoda gotowania pozwalająca zachować jędrność i smak produktów. Najlepszy do takiego smażenia będzie wok, w którym sprawnie przygotujesz smaczną potrawę. W ten sposób można poddać obróbce termicznej warzywa, mięsa, owoce morza lub tofu w wersji wegańskiej.
- Pozwala zaoszczędzić czas i główną zaletą stir fry jest fakt, że w ten sposób przygotujemy obiad w dosłownie kilka minut. Grunt to pokrojenie i ułożenie produktów wcześniej, w takiej wersji, w jakiej kolejno będą lądować w garnku - radzi japonistka i restauratorka Alicja Than.
Oto zalety stir fry i proste przepisy.

/ 5Zalety stir fry

Obraz
© 123RF.COM

- Co ciekawe, ostatnio podglądałam, jak moja koleżanka Japonka przygotowywała jednogarnkowe danie Nikujaga (sprawdź przepis)
, do którego trafiają drobne kawałki wieprzowiny i marchewka. Miałyśmy polędwiczkę wieprzową i proszę sobie wyobrazić, że ona dodała marchewkę przed mięsem, która chwila moment się ugotuje. I tu widać tę różnicę - w Polsce prędzej zdecydowalibyśmy się na dłuższe gotowanie mięsa, a następnie równie długie gotowanie całości wraz z warzywami. W efekcie otrzymalibyśmy rozgotowany gulasz, a nie aromatyczny, szybki i smaczny posiłek - dodaje Alicja Than.

W dalszej części galerii podpowiadamy, jakie dania można wyczarować metodą stir fry.

/ 5Kurczak smażony z brokułami i czerwoną cebulą

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 2 łyżki oliwy z oliwek, 500 g filetów z piersi kurczaka (bez skóry, pokrojonych w paski), 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu, kilka różyczek brokułów, 2 rozgniecione ząbki czosnku, 4 średnie pieczarki, 1/2 łyżeczki pokruszonego suszonego oregano, 2 łyżki octu balsamicznego.

Wykonanie: podgrzać olej na dużej, głębokiej teflonowej patelni na średnim ogniu. Dodać mięso. Smażyć 4 minuty, aż będzie lekko podsmażone. Posypać pieprzem i połową soli. Zdjąć mięso z patelni. Na tej samej patelni umieścić podzielone na mniejsze cząstki brokuły i pokrojone w plasterki pieczarki. Smażyć około 5 minut, aż zmiękną. Posypać resztą soli. Dodać czosnek. Smażyć pół minuty. Dodać oregano. Smażyć jeszcze minutę. Ponownie dodać mięso. Pokropić octem balsamicznym i jeszcze chwilę podgrzać, a następnie serwować.

/ 5Smażone tofu na pęczaku

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 200 g tofu naturalnego, 1 szklanka pęczaku, dymka, 1 średnia marchewka, 2 łyżki oliwy extra virgin, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka oleju sezamowego, 1 łyżeczka płynnego miodu, 6 łyżek oleju lub masła klarowanego, 1 łyżka ziół prowansalskich do smaku.

Wykonanie: tofu pokroić w kostkę. Połączyć oliwę, ocet i zioła prowansalskie i taką marynatą obtoczyć tofu. Wstawić do lodówki na minimum godzinę. Pęczak ugotować na sypko (w 1,5 szklanki wody bez soli). Dymkę posiekać, marchewkę obrać i pokroić w słupki. Olej rozgrzać na patelni, dorzucić tofu i smażyć ok. 1 minuty. Wymieszać, dodać dymkę i marchew. Dodać miód i ponownie wymieszać. Pęczak wyłożyć na talerz, dodać tofu i warzywa. Skropić olejem sezamowym, doprawić solą wedle uznania.

/ 5Smażony makaron z dodatkami

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 200 g chińskiego makaronu jajecznego, 250 g wołowiny, 2 marchewki, 2 szalotki, 1 mały ząbek czosnku, 3 łyżki sosu sojowego, olej roślinny do smażenia, kiełki do przybrania.

Wykonanie: makaron wrzucić na wątek i gotować ok. dwóch minut. Odcedzić i odstawić na bok. Wołowinę pokroić w cienkie paseczki. W woku rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić mięso i smażyć, aż nabierze brązowego koloru. Mięso przełożyć do miski. Marchewkę obrać i pokroić w słupki. Wlać kolejne 2 łyżki oleju i usmażyć marchewkę stale mieszając, po chwili dodać posiekane szalotki i po 30 sekundach zdjąć z ognia. W misce połączyć warzywa z mięsem. Na patelnię wlać łyżkę oleju, dodać posiekany czosnek. Podsmażyć i wlać sos sojowy z 4 łyżkami wody. Dorzucić makaron i przesmażyć całość przez 5 minut. Na koniec dodać warzywa i mięso. Chwilę podgrzewać i serwować.

Wybrane dla Ciebie
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców