Śmietana czy jogurt naturalny?
Wszystko zależy od tego, co lubisz oraz czy jesteś na diecie i liczysz każdą kalorię. Najlepsza jest oczywiście mizeria ze śmietaną – taką przygotowywały nasze mamy i babcie. Możesz użyć śmietany 12 proc., która jest przeznaczona właśnie do sałatek, ale mizeria ze śmietaną 18 proc. będzie równie smaczna. Dla tych, którzy chcą zgubić kilka zbędnych kilogramów, lepszym rozwiązaniem będzie jogurt naturalny.
Aby przygotować podstawową wersję mizerii, potrzebne są oczywiście ogórki, śmietana lub jogurt naturalny i przyprawy – sól i pieprz, ale można przygotować ją także z innymi dodatkami. W niektórych domach do mizerii dodaje się cebulę lub szczypior, a żeby podkręcić jej smak, całość skrapia się kilkoma kroplami soku z cytryny lub octem. "Wisienką na torcie" może być koperek bądź natka pietruszki.