Nie ma mizerii bez ogórka
Nie ma znaczenia, który rodzaj ogórków wybierzesz – mizeria zarówno z tych gruntowych, jak i świeżych będzie smakowała wybornie. Ale czy wiesz, że to jak obierzesz ogórka, ma znaczenie?
Paweł Łukasik w wywiadzie dla WP Kuchnia wytłumaczył, od której strony należy zaczynać obieranie ogórka.
- Tę mądrość pokazała mi moja babcia. Ogórki gruntowe obiera się od jaśniejszego końca do ciemniejszego (czyli od główki do ogonka). Nie ma nic gorszego niż rozprowadzenie gorzkiego smaku po całym ogórku, a potem zjedzenie takiej mizerii. Goryczka pochodzi od związków wytwarzanych przez niektóre roślin, w tym ogórki w celu obrony przed zwierzętami, aby ich nie zjadały. Najwięcej tych składników jest u nasady ogórka, czyli w ciemniejszej końcówki, od której ogórek rośnie. Natomiast odmiany hodowlane są z reguły pozbawione tych składników, dlatego też ogórki sałatkowe nie posiadają w sobie goryczki i można je obierać dowolnie – mówi Paweł Łukasik, współautor książki "Dynia, ogórek, kabaczek i sznurek".