Sposób na mizerię idealną

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Karolina Wójciga

/ 5Najlepszy dodatek do obiadu

Obraz
© 123RF.COM

Jeśli zapytalibyśmy was o najsmaczniejszy dodatek do młodych ziemniaczków i kotleta, zapewne większość odpowiedziałaby zgodnie: mizeria. Tak naprawdę każda pani domu ma swój przepis, który przekazała jej mama bądź babcia. W ramach cyklu "Smaki Polski" zebraliśmy dla was kilka wskazówek i trików, dzięki którym wasza mizeria będzie jeszcze smaczniejsza. Na końcu galerii znajdziecie także przepis na mizerię jak sprzed lat.

Zobacz także wideo: Jak myć warzywa i owoce? Sprawdź, jak to robić, aby spożywać produkty bez zanieczyszczeń

/ 5"Mizerny" dodatek do obiadu

Obraz
© 123RF.COM

Mizeria to nic innego jak pokrojone w kostkę lub plasterki ogórki wymieszane z jogurtem naturalnym albo śmietaną. Do tego trochę soli, pieprzu i orzeźwiający, wprost idealny na lato dodatek do obiadu gotowy.

Dziś mizeria należy do jednych z ulubionych sałatek obiadowych, ale w okresie staropolskim była jedzeniem biedoty - jadali ją zwykli chłopi. Była to tania, pożywna i gasząca pragnienie przekąska, którą spożywano latem, kiedy ogórki były łatwo dostępne, a jesienne plony jeszcze się nie pojawiły. Z czasem ogórki zrobiły zawrotną karierę, a mizerię dziś je i lubi każdy.

/ 5Nie ma mizerii bez ogórka

Obraz
© 123RF.COM

Nie ma znaczenia, który rodzaj ogórków wybierzesz – mizeria zarówno z tych gruntowych, jak i świeżych będzie smakowała wybornie. Ale czy wiesz, że to jak obierzesz ogórka, ma znaczenie?

Paweł Łukasik w wywiadzie dla WP Kuchnia wytłumaczył, od której strony należy zaczynać obieranie ogórka.
- Tę mądrość pokazała mi moja babcia. Ogórki gruntowe obiera się od jaśniejszego końca do ciemniejszego (czyli od główki do ogonka). Nie ma nic gorszego niż rozprowadzenie gorzkiego smaku po całym ogórku, a potem zjedzenie takiej mizerii. Goryczka pochodzi od związków wytwarzanych przez niektóre roślin, w tym ogórki w celu obrony przed zwierzętami, aby ich nie zjadały. Najwięcej tych składników jest u nasady ogórka, czyli w ciemniejszej końcówki, od której ogórek rośnie. Natomiast odmiany hodowlane są z reguły pozbawione tych składników, dlatego też ogórki sałatkowe nie posiadają w sobie goryczki i można je obierać dowolnie – mówi Paweł Łukasik, współautor książki "Dynia, ogórek, kabaczek i sznurek".

/ 5Śmietana czy jogurt naturalny?

Obraz
© 123RF.COM

Wszystko zależy od tego, co lubisz oraz czy jesteś na diecie i liczysz każdą kalorię. Najlepsza jest oczywiście mizeria ze śmietaną – taką przygotowywały nasze mamy i babcie. Możesz użyć śmietany 12 proc., która jest przeznaczona właśnie do sałatek, ale mizeria ze śmietaną 18 proc. będzie równie smaczna. Dla tych, którzy chcą zgubić kilka zbędnych kilogramów, lepszym rozwiązaniem będzie jogurt naturalny.

Aby przygotować podstawową wersję mizerii, potrzebne są oczywiście ogórki, śmietana lub jogurt naturalny i przyprawy – sól i pieprz, ale można przygotować ją także z innymi dodatkami. W niektórych domach do mizerii dodaje się cebulę lub szczypior, a żeby podkręcić jej smak, całość skrapia się kilkoma kroplami soku z cytryny lub octem. "Wisienką na torcie" może być koperek bądź natka pietruszki.

/ 5Przepis na mizerię

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 2 świeże ogórki zielone, cztery łyżki śmietany 18 proc., 1/2 łyżeczki octu, sól i świeżo mielony pieprz do smaku, 1/2 pęczka koperku.
Przygotowanie:
Ogórki umyj, obierz (zaczynając od jasnego końca) i pokrój w cienkie plasterki. Zrób to jak najcieniej – wtedy mizeria będzie jeszcze smaczniejsza. Teraz pokrojone ogórki przełóż do miski, posól i odstaw na 20 minut. Po tym czasie odciśnij wodę z ogórków, dodaj śmietanę i wszystko wymieszaj. Dopraw octem oraz solą i pieprzem, dodaj poszatkowany koperek, a następnie ponownie wymieszaj i włóż do lodówki na 15 minut. Po schłodzeniu smakuje idealnie.

Wybrane dla Ciebie

Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie