Sposób na mizerię idealną

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Karolina Wójciga

/ 5Najlepszy dodatek do obiadu

Obraz
© 123RF.COM

Jeśli zapytalibyśmy was o najsmaczniejszy dodatek do młodych ziemniaczków i kotleta, zapewne większość odpowiedziałaby zgodnie: mizeria. Tak naprawdę każda pani domu ma swój przepis, który przekazała jej mama bądź babcia. W ramach cyklu "Smaki Polski" zebraliśmy dla was kilka wskazówek i trików, dzięki którym wasza mizeria będzie jeszcze smaczniejsza. Na końcu galerii znajdziecie także przepis na mizerię jak sprzed lat.

Zobacz także wideo: Jak myć warzywa i owoce? Sprawdź, jak to robić, aby spożywać produkty bez zanieczyszczeń

/ 5"Mizerny" dodatek do obiadu

Obraz
© 123RF.COM

Mizeria to nic innego jak pokrojone w kostkę lub plasterki ogórki wymieszane z jogurtem naturalnym albo śmietaną. Do tego trochę soli, pieprzu i orzeźwiający, wprost idealny na lato dodatek do obiadu gotowy.

Dziś mizeria należy do jednych z ulubionych sałatek obiadowych, ale w okresie staropolskim była jedzeniem biedoty - jadali ją zwykli chłopi. Była to tania, pożywna i gasząca pragnienie przekąska, którą spożywano latem, kiedy ogórki były łatwo dostępne, a jesienne plony jeszcze się nie pojawiły. Z czasem ogórki zrobiły zawrotną karierę, a mizerię dziś je i lubi każdy.

/ 5Nie ma mizerii bez ogórka

Obraz
© 123RF.COM

Nie ma znaczenia, który rodzaj ogórków wybierzesz – mizeria zarówno z tych gruntowych, jak i świeżych będzie smakowała wybornie. Ale czy wiesz, że to jak obierzesz ogórka, ma znaczenie?

Paweł Łukasik w wywiadzie dla WP Kuchnia wytłumaczył, od której strony należy zaczynać obieranie ogórka.
- Tę mądrość pokazała mi moja babcia. Ogórki gruntowe obiera się od jaśniejszego końca do ciemniejszego (czyli od główki do ogonka). Nie ma nic gorszego niż rozprowadzenie gorzkiego smaku po całym ogórku, a potem zjedzenie takiej mizerii. Goryczka pochodzi od związków wytwarzanych przez niektóre roślin, w tym ogórki w celu obrony przed zwierzętami, aby ich nie zjadały. Najwięcej tych składników jest u nasady ogórka, czyli w ciemniejszej końcówki, od której ogórek rośnie. Natomiast odmiany hodowlane są z reguły pozbawione tych składników, dlatego też ogórki sałatkowe nie posiadają w sobie goryczki i można je obierać dowolnie – mówi Paweł Łukasik, współautor książki "Dynia, ogórek, kabaczek i sznurek".

/ 5Śmietana czy jogurt naturalny?

Obraz
© 123RF.COM

Wszystko zależy od tego, co lubisz oraz czy jesteś na diecie i liczysz każdą kalorię. Najlepsza jest oczywiście mizeria ze śmietaną – taką przygotowywały nasze mamy i babcie. Możesz użyć śmietany 12 proc., która jest przeznaczona właśnie do sałatek, ale mizeria ze śmietaną 18 proc. będzie równie smaczna. Dla tych, którzy chcą zgubić kilka zbędnych kilogramów, lepszym rozwiązaniem będzie jogurt naturalny.

Aby przygotować podstawową wersję mizerii, potrzebne są oczywiście ogórki, śmietana lub jogurt naturalny i przyprawy – sól i pieprz, ale można przygotować ją także z innymi dodatkami. W niektórych domach do mizerii dodaje się cebulę lub szczypior, a żeby podkręcić jej smak, całość skrapia się kilkoma kroplami soku z cytryny lub octem. "Wisienką na torcie" może być koperek bądź natka pietruszki.

/ 5Przepis na mizerię

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 2 świeże ogórki zielone, cztery łyżki śmietany 18 proc., 1/2 łyżeczki octu, sól i świeżo mielony pieprz do smaku, 1/2 pęczka koperku.
Przygotowanie:
Ogórki umyj, obierz (zaczynając od jasnego końca) i pokrój w cienkie plasterki. Zrób to jak najcieniej – wtedy mizeria będzie jeszcze smaczniejsza. Teraz pokrojone ogórki przełóż do miski, posól i odstaw na 20 minut. Po tym czasie odciśnij wodę z ogórków, dodaj śmietanę i wszystko wymieszaj. Dopraw octem oraz solą i pieprzem, dodaj poszatkowany koperek, a następnie ponownie wymieszaj i włóż do lodówki na 15 minut. Po schłodzeniu smakuje idealnie.

Wybrane dla Ciebie
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców